Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tillbaka äldreboendena i kommunal regi

Annons

Det har blivit ett återkommande tema i media om olägenheter på privata äldreboenden runt om i landet. Den ena upprörande historien efter den andra har berättats om olyckor, dödsfall, dålig hygien och personal som hindras från att klaga och berätta vad de tycker. Men det största problemet i alla fallen handlar om att äldreboendena har för få anställda.

Bemanningen inom äldreomsorgen är den viktigaste faktorn för att se till att äldre får en god vård. Oavsett vem som har hand om vården så är det antalet anställda som avgör om de äldre faktiskt har någon valfrihet. Det krävs personal om man ska kunna välja när man vill komma ut, vad man vill ha hjälp med och hur ofta man ska få duscha till exempel.

Problemet med privata entreprenörer är att verksamheterna drivs med vinstintresse och att ägaren, vem det än är, tjänar pengar på att ha så få anställda som möjligt. Man tjänar också pengar på att lägga så lite pengar som möjligt på till exempel mat, blöjor och aktiviteter.

När ett äldreboende privatiseras försvinner dessutom meddelarskyddet för de anställda. Personalen riskerar då att förlora sitt jobb om de säger ifrån. Det här kallas lagen om valfrihet. En lag som den borgerliga regeringen nu vill ska tvångsinföras i samtliga kommuner. Vad är det egentligen som är valfritt i allt det här? Möjlighet att välja vilket företag som ska befordra oss till ättestupan?

Vänsterpartiet vill se över de avtal som kommunen har med privata vårdföretag. Målsättningen är att ta hem samtliga verksamheter i kommunal regi igen för att faktiskt kunna garantera en god kvalitet. Vi vill också ta ett omtag i bemanningsfrågan för vår kommunala äldreomsorg.

Genom att flytta pengar från dyra vikarietimmar kan Vänsterpartiet skapa 450 extra årsarbetare inom vård- och omsorgen och förskolan. På så sätt höjer vi grundbemanningen, minskar antalet vikarietimmar och ökar andelen heltidsanställda. Det är bra för personalen och det är bra för brukarna.

Det är dags att ge verksamheterna det de behöver för att kunna ge brukarna valfrihet, det vill säga personalresurser! Det är dags att ta äldreomsorgsfrågan på allvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons