Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare doldes misären bakom murar och staket

Annons

Tiggeridebatten har varit mycket aktuell i Örebro och länet de senaste månaderna, att fattiga människor tigger samtidigt som andra ägnar sig åt att handla julklappar och handla på mellandagsrea är något som inte känns bra för någon empatisk människa.

I oktober 2013 hade jag tillsammans med några kolleger i riksdagen möjlighet att göra en studieresa till Rumänien, som är hemland för många av dem som frågar efter gåvor på våra gator i Sverige. Rumänien har gjort en enorm resa från kommunistdiktatur under Nicolae Ceausescu till dagens demokrati med allmänna val och marknadsekonomi.

De allra flesta människor har fått det mycket bättre ekonomiskt i Rumänien, samtidigt som samhället blivit mera öppet och därmed syns det som inte fungerar mycket tydligare. Misären som fanns under kommunisttiden var väl dold bakom murar och staket, men det fanns också ett system där man fick ekonomiskt stöd, men det fanns inte någon långsiktig lösning på utanförskapet. Det tar också tid att bygga upp ett väl fungerande välfärdssamhälle efter svåra tider av kommunistisk diktatur.

Många människor hade tidigare ingen möjlighet att bosätta sig fast någonstans utan tvingades till ett liv på resande fot. Det fanns förbud mot ägande av egen mark och det fanns slaveri mycket längre här än någon annanstans i Europa. Det innebar att man inte vare sig fick tillgång till skolgång för barn eller fasta arbeten för den vuxna befolkningen.

I dag arbetar man från regeringen aktivt både med att skapa stabila samhällen och med att barn ska gå i skolan (den allmänna skolan är också öppen för alla) och de vuxna ska gå till jobbet. Detta var också ett av de krav Rumänien hade på sig redan då man gick med i EU, man får inte lämna delar av befolkningen utanför.

Ett stort dilemma är dock att lågkonjunkturen har slagit enormt hårt mot många länder i EU och inte minst mot Rumänien. Många rumäner har tidigare försörjt sig genom att ta enklare jobb i södra Europa som Italien och Spanien under turistsäsongen. När dessa länder nu under lågkonjunkturen också har det svårt ekonomiskt kommer man i stället till Sverige för att tigga. Att ge pengar till tiggare kan synas som en god gärning men det löser inget av de underliggande problemen.

Rumänien behöver bättre utbilda hela sin befolkning så att man kan försörja sig. Barn behöver går i skola och man måste satsa på ett samhällsklimat som gör att människor kommer till sin rätt i sitt samhälle och får arbete.

Mycket är dock på gång i Rumänien, vi fick en rapport om att fler barn går i skolan även om avhoppen fortfarande är ett problem. Det är viktigt att man inte i förtid hoppar av skolan för att vara med och bidra till familjeförsörjningen utan fortsätter tills utbildningen är klar. Vidare arbetar man med en form av mentorskap där de som lyckats utbilda sig och komma i arbete och som kommer från fattiga familjer är förebilder för barn och ungdomar.

Många projekt pågår med delfinansiering med pengar från en mängd olika EU-fonder, som Sverige är nettobidragsgivare till. Vi bidrar via dessa fonder till att bra utveckling kommer på plats där den behövs.

Fattigdom som finns i EU blir tydlig då människor rör sig fritt inom EU, men EU och den utvecklingskraft och de resurser som finns inom EU bidrar också till att minska fattigdomen. Fler och fler får det bättre genom att flera länder får vara med i den stora gemenskapen av handel med varor och tjänster mellan länderna, det ger arbete och försörjning.

Genom att besöka delar av EU som fortfarande har det fattigt och genom dialog med landets styrande om vad man gör åt problemet, ökar vi också trycket på att man arbetar med de problem som hindrar människor från att kunna försörja sig på hemmaplan.

Jag är därför väldigt glad att en av Rumäniens ministrar nu gått ut i Sveriges Radio med att man kommer att prioritera arbetet med att förbättra romernas villkor i Rumänien, det visar att de tar problemet på allvar och politiska påtryckningar har effekt.

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (M)

Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons