Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots fler anställda i vården växer köerna till operationer i vårt län

Avgiftsfritt för äldre hjälper föga när de äldre får vänta allt längre på nödvändig sjukvård. (S) slår sig för bröstet för avgiftsfritt i sjukvården för de som är äldre än 85 år, men de glömmer berätta att både gamla och unga tvingas vänta i långa köer till vården.

Annons
Vårdpersonal tar hand om en patient.  Antalet vårdplatser minskar i länet och ytterligare platser kan försvinna på grund av personalbrist, skriver Ola Karlsson (M).Arkivfoto: Daniel Roos/TT

Socialdemokraterna i Örebro län misslyckas med det som borde vara regionens viktigaste uppgift: att ge sjuka vård i tid. Köerna till sjukhusens operation och behandling har varit rekordlånga första halvåret i år.

Trots många fler händer i sjukvården ökar köerna och väntetiderna till operationer i vårt län. Lokalt kan problemen handla om brist på läkare och sjuksköterskor men totalt, över hela länet, visar siffrorna att sjukvårdens problem handlar om något annat än brist på personal eller brist på resurser.

Delårsrapporten för första tertialet, april 2015 visar att Region Örebro län har rekordlånga köer trots rekordstora resurser:

Örebro län tillhör de sämsta länen i landet på att klara operationer eller nödvändiga behandlingar i tid. Sista april i år var det 1 458 patienter som väntat mer än 90 dagar på läkarbesök och 1 529 patienter som väntat mer än 90 dagar på nödvändig operation eller behandling i specialistvården i vårt län. Det är den högsta, och sämsta, aprilsiffran sedan i vart fall 2011.

I april var Örebro län näst sämst i landet med 71 procent måluppfyllelse, bara Jämtland låg sämre till med 66 procent medan rikssnittet var 84 procent.

Antalet medarbetare i sjukvården har ökat. Mellan 2009 och 2014 har antalet tillsvidareanställda årsarbetare på länets sjukhus ökat med plus åtta procent och primärvårdens med plus 20 procent.

Regionens totala antal årsarbetare har ökat med 647 stycken eller 8,3 procent (oräknat länstrafiken) under samma tidsperiod. Mellan januari-april 2014 till januari-april 2015 ökade också antalet årsarbetare i sjukvården med 27 läkare, 48 sjuksköterskor, barnmorskor med flera och 55 undersköterskor. Totalt ökade antalet årsarbetare under Nämnden för Hälsa, vård och forskning med 175 under det senaste året.

Antalet vårdplatser på sjukhusen i länet har samtidigt minskat med 75 st genom att de tagits bort på sjukhusen. Från 851 stycken år 2009 ner till 776 stycken år 2014. Trots färre vårdplatser och många fler medarbetare i vården har länets sjukhus under våren stängt cirka 100 vårdplatser, på grund av personalbrist.

Delårsrapporten redovisar att USÖ stängt cirka var sjunde vårdplats, Karlskoga och Lindesbergs lasarett cirka var tionde. Dessutom har många vårdplatser på USÖ nyttjats för utskrivningsklara patienter.

Längre köer till nödvändig sjukvård och många stängda vårdplatser beror inte på för lite resurser. Region Örebro län har landets tredje högsta landstingsskatt. Bara Stockholm med 12.10 samt Kronoberg med 11.60 ligger över Örebro med sina 11.55. Region Örebro län har dessutom fått 2,1 miljarder kronor mer i skatteintäkter och statsbidrag med hjälp av allianspolitik sedan 2006.

Siffrorna och resultaten pekar på att det finns stora problem i sjukvården i Örebro län. Trots många fler händer i vården och kraftigt ökade resurser får allt fler sjuka vänta alltför länge på nödvändig operation eller behandling.

Jag möter många medarbetare i vården som är frustrerade över sin arbetssituation och som tvingas till extra arbetsinsatser för att få verksamheten att fungera. Min uppfattning är att de allra flesta medarbetare i vården gör ett gott och mycket bra arbete.

Problemen ligger i stället i vårdens organisation, styrning och ledning. Jag ser framför allt tre viktiga områden att förbättra där det finns stora brister i dag.

Det är uppenbart att (S) tappat greppet om sjukvården. Länets sjukvård behöver i stället en ny politisk ledning som tar problemen och utmaningarna på allvar.

Ola Karlsson (M) svarar Forsberg-Fransson (S) (15/7)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons