Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningslinjen skapar jobb

Annons
Ny linje. För att rusta de arbetslösa vill Socialdemokraterna satsa på utbildning i nya ”utbildningslinjen”, skriver Ylva Johansson (S). FOTO MIKAEL GRAHN

Två frågor gjorde att de borgerliga partierna fick svenska folkets förtroende att bilda regering – jobben och utanförskapet. Efter nästan sex år är det dags att utvärdera hur väl politiken har lyckats. Har Fas 3, privatiseringar, utförsäkring av sjuka, kraftig minskning av arbetsmarknadsutbildning och vuxenutbildning och en a-kassa för allt färre minskat arbetslösheten?

Arbetslösheten är i dag högre än innan regeringen började genomföra sin politik. Ungdomsarbetslösheten är mycket högre och sysselsättningsgraden, som anger hur stor andel av befolkningen som jobbar, har minskat. I stället har regeringens hårdnackade nej till utbildningslinjen resulterat i tre allvarliga problem:

@NA Brödtext m pil: Allt fler företag har svårt att få tag i personal med rätt kompetens. Svenskt näringsliv uppger att var femte rekrytering misslyckas på grund av detta. Det betyder att de företag som egentligen kan och vill växa alltså inte gör det i den utsträckning som är möjligt.

Allt fler lämnas i långtidsarbetslöshet. Antalet personer som har varit arbetslösa i mer än två år har ökat med 117 procent. För att de ska få jobb krävs det ofta att kompetensen byggs på och aktualiseras genom ny utbildning.

Andelen unga som lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper är rekordstor och ungdomsarbetslösheten har ökat med 30 procent sedan 2007. För den som har 40-45 år framför sig i arbetslivet är det helt nödvändigt att ha gymnasiekompetens för att klara sig på arbetsmarknaden.

Det oroande att regeringen är så passiv. Det enda förslag man lagt det senaste året är sänkt moms på krogen. En reform som kostar lika mycket som 100 000 utbildningsplatser men som knappast kommer att lösa problemet med jobben. Man kan fråga sig hur länge en politik som inte leder till jobb ska få kallas ”arbetslinjen”?

Vi socialdemokrater tar arbetslösheten på allvar. Vi är tydliga med att det är en ny politik för fler och växande företag som behövs för att det ska finnas jobb att söka. Sverige behöver en aktiv näringspolitik som syftar till gemensamma prioriteringar när det gäller forskning, innovation och utbildning. Genom kontinuerlig utveckling av nya varor och tjänster och smartare produktionslösningar som vässar företagens konkurrenskraft kan både näringslivet och den gemensamma sektorn anställa fler. Vi vill prioritera utbildning och föreslår bland annat:

@NA Brödtext m pil: Utbildningskontrakt för arbetslösa unga som saknar gymnasiekompetens. Vi erbjuder halvtidsjobb men kräver en motprestation i form av studier på halvtid för att klara av de kurser som krävs. Den som inte deltar i studier ska kunna nekas ersättning.

Traineeplatser med handledare för gymnasieutbildade unga och särskilda traineeplatser för unga akademiker så att de unga får sitt första jobb och nödvändig yrkeserfarenhet.

Utbildningsvikariat där anställda får möjlighet till kompetensutveckling samtidigt som en långtidsarbetslös får ett vikariat.

Utbilda arbetslösa för bristyrken genom arbetsmarknadsutbildning, yrkesvux och yrkeshögskola.

Bygg ut vuxenutbildningen och högskolan.

Förstärk undervisningskvalitén i grundskolan och gymnasieskolan.

Regeringen säger hårdnackat nej till utbildningslinjen av ideologiska skäl. Vi socialdemokrater däremot vet att utbildning är effektivt för att rusta de arbetslösa för att kunna ta de jobb som finns och helt avgörande för att växande företag ska få tag i rätt kompetens.

Det är inte genom mer generella subventioner till företagen utan genom en konsekvent satsning på människors kompetens som arbetslösheten kan bekämpas. Det blir allt mer tydligt vad konflikten om jobben handlar om:

@NA Brödtext-vä - kopia:Ska vi satsa på utbildningslinjen eller fortsätta med de skattesänkningar som inte har lett till nya jobb?

Ylva Johansson

Arbetsmarknadspolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens

arbetsmarknadsutskott (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons