Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläppen av koldioxid ökar

Annons

Trenden i svensk klimatpåverkan är tyvärr negativ igen. Under 2010 ökade koldioxidutsläppen med 13 procent till 52,8 miljoner ton. Det är ett allvarligt och farligt trendbrott. Det är lika allvarligt att vi får alla siffror på utsläpp ett år för sent, och därmed försvåras planeringen för utsläppsminskningar.

I stället för att ta varningssignalen på allvar har den borgerliga regeringen monterat ned en aktiv klimatpolitik. Regeringen Reinfeldt har dessutom tagit bort den skatt som fanns för handelsgödsel och utsläpp av kväveoxid och i dag bryter Sverige mot det direktiv EU gett oss om att minska utsläppen inom jordbruket också.

Regeringen har också avvecklat klimatinvesteringsprogrammen som tidigare gav kraft åt klimatanpassning.

Vi socialdemokrater vill lösa miljöproblemen med politiska beslut och investeringar i ny teknik. Genom att ta ut avgifter på miljöskadlig verksamhet får vi dubbel effekt. Avgiften styr bort från den skadliga verksamheten och ger samtidigt pengar till nya investeringar.

Absolut viktigast är att få till investeringar i klimatsmarta lösningar. Vi tänker återinföra klimatinvesteringsprogrammen som bland annat gett Örebro kommun bra möjligheter att påbörja sitt klimatarbete.

Vi tänker också införa avgifter som gynnar järnvägen före transporter med lastbil och användandet av fossila bränslen. Med hjälp av dessa avgifter på vägtransporter kan vi kraftigt öka investeringarna i bättre och fler järnvägar. För en transportstad som Örebro är järnvägen en nyckelfråga både för transporter av gods och personer.

Socialdemokraterna kommer dessutom avsätta särskilda ekonomiska verktyg för att kunna klimatanpassa och renovera bostäder i miljonprogramsområden. Där har vi en läxa att göra. En sådan satsning skulle direkt gynna en kommun som Örebro som står inför stora investeringar i flera bostadsområden.

Sverige tappar långsiktigt i konkurrenskraft om vi inte håller uppe tempot i klimatomställningen. Är vi sämre än andra är det dåligt för svenska jobb och svensk välfärd. Här behövs aktivitet och samarbete, inte en trött Fredrik Reinfeldt som inte vill.

Att ställa om vårt samhälle i en hållbar riktning kan inte, som i dag, lastas på privata företags axlar, eller på enskilda kommuner eller den vanliga människan och konsumenten. Det är ett gemensamt ansvar där vi som politiker måste ta på oss ledartröjan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons