Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill ni med den nya landsbygdsnämnden?

Annons

I ett insändarsvar till ”de boende i Dyltabruk” svarar den nya landsbygdsnämndens ordförande Hannah Ljung (C) att ”Örebro kommun har sett problemen med att olika delar av vår kommun haft skiftande möjligheter till att få möjlighet att påverka utvecklingen av sin bygd under senare år”.

Det var av den anledningen som Folkpartiet liberalerna redan i mars 2014 motionerade om att de lokala nämnderna, som omfattade delar av kommunens landsbygd, skulle ersättas med en landsbygdsnämnd.

En nämnd som aktivt och tillsammans med föreningar, grupper, företagare och andra aktiva utvecklar landsbygden i hela Örebro kommun.

I de tre lokala nämnderna som verkat sedan 2006 har ett otal nätverk skapats, en rad projekt har fått materiellt och personligt stöd för att komma i gång, Leader-projekt har drivits för att utveckla de olika delarna av kommunen. Det finns således många projekt och idéer som fortsätter att leva i bygden.

Med den nya landsbygdsnämnden får ännu fler möjlighet att ta del av det stöd och de erfarenheter som samlats i förvaltning och hos de politiker som varit med på resan.

Det var åtminstone tanken med vår motion och vi tror att boende på landsbygden också förväntar sig ”att äntligen händer det något positivt”.

Nu har vi suttit i några möten och bland annat fått ta del av majoritetens vilsenhet. Inga visioner eller idéer.

En budget som är lika stor som en av tre lokala nämnderna var förra året.

Personalstyrkan minskade från cirka åtta till två med en nämndledning boende inne i staden Örebro, som dessutom anser att de lokala nämndernas arbete under tidigare mandatperioder inte var annat än ”bullshit”.

Nu ska nya strukturer, mål och visioner tas fram under nämndens första verksamhetsår.

Redan nu kan man befara att de styrande i Örebro försöker få även landsbygdsnämnden att anta ett stadsperspektiv på landsbygdens framtid.

Från Folkpartiet liberalerna anser vi att det är de som bor på landsbygden som ska vara med och styra utvecklingen av sin närmiljö.

Vi anser att landsbygdsnämnden och dess förvaltning ska lotsa bra idéer och initiativ vidare in i den kommunala byråkratin, påverka andra nämnder och förvaltningar att fatta beslut som stödjer en positiv utveckling.

Larz Lundberg (FP)

Andre vice ordförande landsbygdsnämnden

Karolina Wallström (FP)

Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons