Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har giltiga tillstånd

Annons
Humanas insamlingscontainer i Oskarsparken. Arkivbild: Håkan Ekebacke

Nerikes Allehanda har i två artiklar (3/4 och 8/4) och en ledare (10/4) skrivit att Humanas klädinsamlings-containrar i Örebro är uppställda utan tillåtelse.

Detta är inte riktigt.

Humana har fått tillstånd att stå på samtliga platser där det står en insamlingscontainer. Detta antingen genom avtal med privata ägare eller genom tillstånd om användning av offentlig plats.

Vi tycker att det är beklagligt att artiklarna, utöver missvisande överskrifter som ”olaglig insamling” inte med ett ord berättar om hur de insamlade kläderna bidrar till att skapa utveckling och heller inte belyser viktigheten av att återanvända och återvinna kläder.

Med denna artikel vill vi därför rätta till detta missförhållande.

Varför återvinna kläder? Varje svensk köper i genomsnitt 15 kilo textilier och kläder per år. Varje år lämnar varje svensk i genomsnitt tre kilo kläder och textilier till återanvändning men slänger åtta kilo i soporna. Detta enligt siffror från Naturvårdsverket 2011.

Kläder som inte återvinns går till förbränning. Om vi i stället återvinner kläderna sparar vi energi, vatten, kemikalier och koloxidutsläpp.

Ett exempel: Vid framställningen av en T-tröja av bomull används 7 000 liter vatten, 0,5 liter kemikalier. Produktionen avger sju kilo koldioxid

För vår gemensamma miljös skull finns det alltså all anledning att lägga de kläder man inte längre behöver i en klädinsamlingscontainer i stället för i soporna.

Humanas, och andra organisationers insam-lingscontainrar erbjuder en möjlighet för medborgarna i Örebro att på ett lätt sätt återvinna sina kläder. Det kostar inte kommunen ett öre, alla utgifter i förbindelse med återvinningen av kläderna i Humanas klädinsamlingscontainrar bekostas av Humana.

Vad händer med kläderna? Humanas klädinsamlingscontainrar töms av chaufförer som är anställda av Humana. Efter tömningen packas kläderna på Humanas lager. Ungefär åtta procent av allt som kommer till lagret sorteras bort som avfall. 25 procent säljs direkt till klädhandlare för att täcka insamlingsutgifterna. Resten sänds till Humana Baltic, där Humana Europa har gemensam sorteringscent-ral.

Från Humana Baltic skickas 26 procent av kläderna direkt till Humanas projekt i Afrika. Cirka 30 procent av detta säljs i Humana Second Hand butiker i Europa, av vilka tre ligger i Sverige. 35 procent säljs till textilåtervinningsindustrin och cirka nio procent är avfall.

Hur ser Humana till att kläderna skapar utveckling? Överskottet från insamlingen och butikerna går oavkortat till Humana People to Peoples biståndsprojekt i södra Afrika och Indien. Projekt som är långsiktiga och bärkraftiga, socialt vinklade och till främjande av miljön.

Donationerna är dels kläder och dels kontanta medel. Miljö- och biståndsföreningen Humana Sverige är en svensk biståndsförening med målsättningen att skapa ett överskott för att finansiera utvecklingsprojekt i södra Afrika och Indien. Det är en öppen förening med en styrelse som väljs av medlemmarna. Årsresultatet revideras varje år av en auktoriserad revisor och föreningen lever upp till de regler som gäller för föreningar i Sverige.

Det finns alltså ingen grund till att misstänkliggöra Humanas Sveriges arbete.

Lena ErikssonHumana Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons