Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi i Miljöpartiet tolkar verkligheten annorlunda

Annons
skrämmande. Tord Helgesson (MP) tycker att maskerade nazister som stör fredliga demonstrationer är värre än  ett samhälle med blandade kulturer. Arkivfoto: Hampus Andersson/TT

Jag ägnar mycket tid åt att prata med och lyssna till människor. Om politik! Det är bekymmersamt när falska verklighetsbilder inte bemöts eller att osanningar får stå oemotsagda. En sådan bild gäller den så kallade massinvandringen.

Människor flyr, ofta hals över huvud och ibland utan giltiga legitimationshandlingar. Problemet – för vissa – är att Sverige, liksom flertalet av världens demokratiska länder undertecknat ett flertal humanitära konventioner, till exempel Genèvekonventionen och Europakonventionen. Dessa stipulerar att alla människor som har flyktingstatus och söker asyl ska få det – oberoende av papper eller ej. De har rätt till skydd. Punkt! Endast tio procent har pass, men den absoluta majoriteten har andra typer av giltiga handlingar. Ett fåtal saknar helt handlingar vid ankomsten och av dessa lyckas de flesta ordna handlingar i efter hand. Att det finns kriminella grupper som utnyttjar människors lidande förhindras inte av hårdare regler. En mer human asylpolitik motverkar däremot till exempel incitamenten för människosmuggling. Självklart ska detta ske tillsammans med en fortsatt hög nivå på vårt biståndsarbete, inte minst i olika konflikthärdar. Detta arbetar Miljöpartiet för.

Kostnaderna för asyl-politiken påstås drabba den vanliga kommunala verksamheten. Återigen en falsk beskrivning av verkligheten! Kommunen har inga kostnader för att asylsökande placeras i olika förläggningar. Detta finansieras genom statliga medel.

I den mån kommunerna tar emot kommunplacerade flyktingar som fått uppehållstillstånd så finansieras detta genom statliga bidrag, vilka täcker kommunens kostnader med råge. Flyktingarna kostar inte kommunen pengar, det vill säga det innebär inte att kommunen måste dra ner på sina kostnader för vård, skola och omsorg – vilket huvudsakligen är kommunala angelägenheter. Tvärtom innebär fler boende i kommunen att den kommunala skattebasen stärks och att förutsättningen för välfärden för oss alla förbättras. Sett ur ett nationellt perspektiv pekar allt fler ekonomer på behovet av invandring för att klara den framtida välfärden och omsorgen. Detta arbetar Miljöpartiet för. Orsaker till dagens allt mer urholkade välfärdssystem står snarare att finna i ett antal skattesänkningar – inte i en förhållandevis liten grupp människor på flykt.

En återkommande skrämselpropaganda målar bilden av ett samhälle där skolor och bilar brinner, där gängkriminaliteten är utom all kontroll och där ”många inte känner sig hemma i sitt eget land.” Mig skrämmer det mer när samhället smutsas av järnrörsviftande riksdagspolitiker eller maskerade nazistgäng som anfaller fredliga demonstrationer. Ett samhälle där människovärdet sätts på undantag. Ett samhälle med allt större skillnader mellan de som har och de som inte har, ett segregerat och ojämlikt samhälle, där frustration, utanförskap och fördomar frodas.

Någras slutsats är att ”det håller inte att ta emot fler och fler människor när vi inte har platser eller ett värdigt mottagande för dem som redan är här”.

Vi i Miljöpartiet tolkar verkligheten annorlunda. Vi har plats för mångkultur. Vi har plats för fler medborgare.

Precis som i naturen innebär mångfald ett starkare samhälle. Vi behöver fler människor för att fortsätta bygga vårt samhälle. Redan i dag är stor del av nyföretagarna invandrare. Det betyder inte att vi ska ducka för det faktum att ett mångkulturellt samhälle innebär utmaningar, att vi har olösta problem som vi behöver finna bättre lösningar för – men att stänga dörren löser inte mänsklighetens gemensamma problem. Verkligheten kommer att fortsätta knacka på och hitta bakvägar in!

Tord Helgesson (MP) Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons