Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte fortsätta att konsumera varor och tjänster i all oändlighet

Annons
Tomten i skogen. Tomten är en representant för en ohållbar kapitalism. Hur många tomteverkstäder behövs det inte om jordens alla människor skulle ställa samma krav på välstånd, undrar skribenten.

NA publicerade på julafton en intervju med Tomten. Den visar att tomten definitivt inte hänger med sin tid längre. Tomtens huvudbudskap är: Fortsätt att konsumera med gott samvete och öka på julkommersen, det skapar nog jobb i något asiatiskt land där många av produkterna tillverkas. Hur det gagnar länder i Afrika, söder om Sahara, de fattigaste områdena i världen, har Tomten inga synpunkter på. Kanske borde vi i väst ytterligare öka vår konsumtion för att hjälpa fattiga människor där.

Det har talats om

barnarbete och arbete under slavliknande förhållanden. Men, menar Tomten, inte kan vi ställa krav på att produktionsprocesserna ska var miljövänliga, eller på drägliga arbetsvillkor och lönevillkor. I så fall kommer säkert företagen att ta hem produktionen. För företagens syfte är inte att hjälpa till att utveckla länderna, utan att tjäna pengar. Slavarbete ger ändå dessa människor bättre villkor än inga arbeten alls.

Känner Tomten igen argumenten från slavägarna i Amerika? Och barnarbete är inte enbart av ondo. Det är en alltför enkel moralism. De har ju i varje fall tak över huvudet och mat, låt vara att de är inlåsta i fabriksbyggnaden dygnet runt.

Tomten rekommenderar föräldrar att ta med barnen till något härbärge och för att beskåda hur hjonen på samhällets skuggsida kan ha det. I vilket syfte är oklart. Men enligt den samhällsanalys som han presenterar i intervjun måste det vara för att stimulera barnen att konsumera än mer för att hjälpa till att lösa de fattigas problem.

Tomten menar att relationer mellan rika och fattiga bör bygga på marknadsrelationer, för då uttrycker människor vad de vill ha. För som Tomten så klokt uttrycker det: Vi kan ju inte dela ut saker vind för våg till vem som helst, (till exempel fattiga), det blir lätt en suboptimal resursallokering.Tomten menar nog att människor ska ge signal om vad man vill och kan betala för en produkt eller tjänst för att allokeringen ska vara acceptabel.

Tomten påstår också att en tillväxt på två procent årligen på 35 år ger en fördubbling av allas inkomst. Tomten lever tydligen kvar i en omodern föreställning att ett samhälles välstånd kan mätas i pengavärdet av de produkter och tjänster som syns på marknaden.

Dessutom måste man fundera på vad Tomten menar med allas inkomst. All statistik visar att fördelningen av inkomstökningen är mycket skev. De som redan har får det mesta, och de fattiga får nöja sig med de smulor som råkar falla från bordet. Även en del nationalekonomer börjar inse, att ett mer jämnlikt samhälle gynnar alla och ökar tilliten, tryggheten och samhällskittet. Och ju större inkomstklyftor, ju fler väktare behövs.

Vi kommer snart att vara nio miljarder människor på jorden. Det skulle vara intressant att höra Tomtens analys och beräkningar hur många tomteverkstäder vi kommer att behöva för att framställa alla de produkter som vi ska köpa och sälja till varandra för att öka på välståndet. För även människor i Asien och Afrika måste väl köpa platt-tv eller annat vi kan hitta på att tillverka i väst för att göra oss lyckliga.

Redan om nuvarande varukonsumtion, utan två procent årlig ökning, skulle bli möjlig för alla på jorden, skulle vi behöva tre jordklot för att klara det resursmässigt och miljömässigt. Och detta år har vi redan augusti månad förbrukat det nytillskott av resurser som jorden kan frambringa och som borde räcka hela året.

Vi får allt mer tära på kapitalet och inte endast använda räntan. Och Tomten som tycks vara en övertygad kapitalist borde förstå att det inte håller.

Men Tomten har ändå

en lösning. Den som tycker att det är ohållbart kan ju själva välja att avstå från överkonsumtion i stället för att gnälla (kanske efter studiebesöket i fattighuset?). Då slipper ju politiker, företag och marknad ta något ansvar.

Jag undrar om inte Tomten ändå tagit några glas glögg för mycket före intervjun.

Tankesmedjan Omvända världen

Örebro

Sven Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons