Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ser en attitydförändring som gör att unga tjejer far illa

Vi är oroliga! Vi känner att det skett en attitydförändring där ungdomar, framför allt unga tjejer, far illa.

Annons
Respekt. Klimatet för unga måste bli bättre. Tjejer måste bli behandlade med respekt, skriver tre socialdemokratiska kvinnor.

Gränserna har förflyttats och sakta har sexuella övergrepp blivit en jargong. Tjejer kallas för hora, de kan få en linjal mellan benen eller bli tafsade på i skolan. Vi är vana, sa en tjej i en DN-artikel som fick frågan om hur hon upplevde att få huvudet nerpressat mot skrevet på en kille.

Bilder med nedsättande kommentarer läggs ut på nätet utan personens vetskap och tjejer luras att posera framför en webbkamera. Det anmälda sexualbrotten bland unga är många och förövarna är ofta själva unga. Det är smärtsamt att läsa om tjejer som utsätts för gruppvåldtäkter av jämnåriga killar. För både offer och gärningsmän påverkar en sådan händelse resten av deras liv.

Problemen som skapar detta hårda samhällsklimat finns inom flera områden. Därför måste vi alla hjälpas åt: föräldrar, skolpersonal, representanter för samhällets institutioner och politiker. Vi socialdemokrater har flera förslag, till exempel vill vi:

* Att klasserna blir mindre för de yngsta barnen, så att lärarna lättare kan se alla elever.

* Att åtgärder mot mobbning och kränkningar i skolan utvecklas, inför ”lex Sarah”.

* Att sex- och samlevnadsundervisningen i skolan utvecklas.

* Att våldtäktslagstiftningen ses över, utgångspunkten är att ett nej ska vara ett nej.

* Att en granskning genomförs om varför så få våldtäktsärenden leder till åtal.

I skolan ska det alltid råda nolltolerans mot mobbning och kränkningar. Socialdemokraterna vill investera i mindre klasser för de yngsta barnen. Då får läraren mer tid med varje elev och möjlighet att upptäcka och hantera mobbning.

Socialdemokraterna föreslår att en ”lex Sarah” införs i skolan som innebär att all personal ska vara skyldiga att rapportera missförhållanden, till exempel kränkningar och trakasserier. Sex- och samlevnadsundervisningen bör utvecklas för att kunna förebygga kränkningar som har sin grund i kön och sexualitet.

Varje år anmäls omkring 6 000 våldtäkter, men bara några hundra leder till fällande dom. Mörkertalet är stort. Människor måste ha förtroende för den gällande lagstiftningen. Vi upplever att det inte riktigt är så i dag.

Flera menar att dagens lagstiftning är otillräcklig. Inte minst efter att en del domslut i samband med våldtäktsmål väckt stor uppmärksamhet. Därför vill Socialdemokraterna tillsätta en kommitté som granskar hela rättsprocessen, från anmälan till dom. Vi vill också se över våldtäktslagstiftningen och i samband med det överväga frågan om så kallad samtyckeslagstiftning.

Den tekniska utvecklingen går fort och möjligheterna är stora. Världen krymper och människor kan lätt mötas på nätet. Det är positivt. Men det finns också baksidor. För att nätet ska förbli roligt är det viktigt att föräldrar har en dialog med sina barn om vad de gör på nätet. Det är ett sätt att få en inblick i vad barnen gör på internet och att minimera nätets baksidor.

Klimatet för unga måste bli bättre. Tjejer måste bli behandlade med respekt. Låt oss vända denna utveckling – tillsammans!

Fisun Yavas

Kommunalråd (S)

Elisabeth Karlsson Zuaw

Ordförande Örebro kvinnoklubben (S)

Carina Toro Hartman

Vice ordförande Örebro kvinnoklubben (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons