Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi står för en kunskapsskola och feminism utan socialism

I dag har alla medborgare i Sverige makten i sin hand. Alla myndiga medborgare har en röst var för att tillsammans avgöra hur vår framtid ska se ut.

Annons

Privilegierad eller utsatt. Ung eller gammal. Ny i Sverige eller så som jag som haft min släkt här i några generationer. Vi kan tycka vad vi vill om de partier som ställer upp, inget är perfekt, men det är alltid en förmån att få rösta i en demokrati Använd den!

Jag kommer föga förvånande att rösta på Sveriges socialliberala parti. Originalet. Jag är stolt över vår historia – inte minst att vi drivit på för rösträtt, mänskliga rättigheter och välfärdsstaten i vårt land. Detta när andra krafter kämpade emot. Men jag känner också en stolthet över hur vi i dag tar oss an nya utmaningar.

Sverige är ett

av världens absolut bästa länder att leva i. Vi är unika på många områden och de flesta internationella mätningar visar på att vi är ett utmärkt land att både födas i och att åldras i. Vi har den utvecklade världens kanske minsta samhällsklyftor. Men utmaningarna i samhällsbygget är eviga, det finns mer att göra.

Att skapa förutsättningar för människor att leva ett gott liv är ett liberalt partis drivkraft. Verktygen är att vårda välståndsskapande krafter såsom arbetslinjen, kunskapslusten och viljan att utveckla nya idéer i företag. Förutsättningarna är bland annat rättsstaten, mänskliga rättigheter och inte minst öppenheten. Ett gott liv kan dock se olika ut och därför fokuserar vi på goda livschanser. Vi accepterar människors olika livsval. Orättvisor ligger i allt för olika chanser, inte i olika val. Ekonomiska skillnader på grund av hårt arbete, utbildning eller sparsamhet är rimliga.

Med en tydlig fördelningspolitik ger vi kraft till människor som har eller har haft det svårt samt att säkrar resurser till de personer som är oförmögna att över huvud taget arbeta. Frågan till alla ska dock alltid först vara: Vad kan du bidra med?

När andra partier vill fly undan öppenhet och globalisering ser liberaler möjligheter för fler människor att få det bättre. Öppenhet och solidaritet gentemot världens förtryckta och fattiga har alltid varit liberalernas signum. Epitet världsmedborgare är en levande vision.

Folkpartiet går envetet till val som en röst för en kunskapsskola, feminism utan socialism samt öppenhet och solidaritet.

I åtta år har vi i Alliansen samarbetat för Sverige. Resultatet är ett land med Europas högsta sysselsättning och kanske starkaste nationalekonomi – trots svåra tider i världsekonomin. På måndag går 300 000 fler människor till jobbet än när vi fick låna ansvaret för Sverige 2006. Det är så vi säkrar välfärden. Skatteintäkterna har aldrig varit högre! Alliansregeringen har visat att svensk välfärd inte behöver högre skatter – svensk välfärd behöver fler skattebetalare!

Sverige har således under åtta år ökat resurserna till vården, till äldreomsorgen och resurserna till personer med funktionsnedsättning. Vi har också höjt bostadsbidraget för barnfamiljer och pensionärer. Fattigdomen minskar.

För oss liberaler är en god utbildning absolut central. Framtiden börjar i klassrummet och det är genom utbildning som dörrar öppnas för individer, men också gör att Sverige kan stå sig starkt i den allt tuffare internationella konkurrensen. Dagens skolprestationer är framtidens välfärd.

Därför genomför vi de största reformerna inom svensk skola sedan 1840-talet då folkskolan infördes. I dag har Sverige högre lärartäthet av utbildade lärare än 2006.

Vi har också sett till att personaltätheten av skolsköterskor, skolkuratorer och skolpsykologer är högre. Vi har ökat resursen till förskola, gymnasiet och högskolan.

Det räcker dock inte. Vi vill fortsätta framåt och skapa en skola i världsklass med elever som rustas för att klara av tuffare krav från omvärlden.

Med ett starkt Folkparti fortsätter vi bygga ett Sverige med mer frihet till individen och ett tydligt socialt ansvarstagande. Sverige ska vara ett land där varje individ får komma till sin rätt och ges goda livschanser. Var rädd om Sverige i dag. Använd din röst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons