Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wadköping har bästa lokalerna

Annons

Man har bäddat för dessa skolkonflikter genom att inte ha en långsiktig planering. Alla känner till att elevantalet tillfälligt sjunker men ändå tillåts friskolor etablera sig på bekostnad av att kommunala skolor.

Att få tillstånd att starta en friskola måste kvittas med vilken kommunal skola som ska bantas eller läggas ned på en gång. Då skulle inte sådana akutbeslut behöva uppkomma.

Jag som skriver är en pensionerad fordonslärare från Wadköpings utbildningscenter, Wuc, blev förskräckt av Socialdemokraternas utspel mot skolan. Görs ingen avvägning av sunda och ekonomiska beslut? Hur göra det bästa för situationen?

Kristdemokraternas första förslag att banta eller lägga ner Rudbecksskolan är nog inte ett så dåligt beslut. Varför blev det stort ramaskri om detta? Kanske därför att skolans akademiska profil blev naggad i kanten i motsats till Wuc:s praktiska utbildningar, som gör att de flesta elever får ett jobb efter skolan.

Rudbecksskolan har många hus byggda senare än ”Borgen”. Behåll ”Borgen”, så politikerna behåller ansiktet. Sälj eller hyr ut övriga lokaler, värdet är säkert det dubbla i centrum. De bör vara lätt att hyra ut.

Det kan även överföras till Virginska skolan som har sina lokaler i en gammal centralt belägen skofabrik, där vissa lokaler är i dåligt skick (renoveringsbehov). Flytta gymnasieeleverna därifrån till Wuc så får de en mycket bättre skolmiljö. Wuc är helt byggd för att vara en modern skola, i toppskick ute som inne, och även byggd för praktiska linjer som på Virginska.

Vad kan hyresintäkterna från Wuc generera om det står tomt en längre tid? Hela skolan är byggd enbart för skolbruk Lokalerna är nog inte så attraktiva för annan verksamhet. Om det står tomt är besparingen noll kronor.

För därför över vuxenutbildningen från Wuc till Rudbeck utom körskollärarutbildningen. Fyll på med elever från Virginska och eventuellt Rudbeck. Virginskas elever skulle få en stor uppryckning av skolmiljön.

Wuc måste nog vara det sämsta och dyraste alternativet om man ser det ur saklig och ekonomisk synvinkel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons