Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debut som var rena fotbollspoesin

Det finns stunder i det här jobbet när man vill ställa sig upp på pressläktaren, kasta pennan, datorer och all objektivitet all världens väg, och bara låta alla sinnen få flöda fritt.

Jag är inte lagd åt det hållet, men hade jag varit det så hade jag definitivt blivit kär i Astrit Ajderevic i går för det var kärlek vid första ögonkastet.

Det var en intensiv, häftig, känsla när 20-åringen som tränat ihop med Steven Gerrard och de andra superstjärnorna i Liverpool, men som knappt spelat A-lagsfotboll i sitt liv, kom in från bänken och gjorde mål i sin första bollkontakt i allsvenskan.

Astrit gjorde det som om han haft Anders Svenssons alla hundra landskamper i kroppen. Så iskallt han lade över bollen från höger till vänster fot, så elegant han fintade bort rutinerade backen Mathias Florén och så mästerligt han vred till bollen intill Ante Covics vänstra stolprot och tystade Borås arena.

Rena rama fotbollspoesin. Det här slår Super Mac, Gordon Stewart, Bullen och alla andra seriefigurer jag läste om i Buster som grabb.

Innan Astrit fick hoppa in i 86:e minuten så hade han farit som en osalig ande utmed långlinjen. Supersugen sökte han Sixten Boströms blick med budskapet ”här är jag, släng in mig”. Och när han fick gå tillbaka till bänken i slutet för att övriga avbytare skulle få värma så sträckte Astrit på sina 190 centimeter och stod upp för att synas bättre och inte ”glömmas bort”. När han till slut fick chansen tog han den direkt.

”Man kan vänta sig vad som helst när Astrit är på plan”, sade Sixten Boström på presskonferensen och det kunde inte ha sagts bättre.

Det ska bli hur kul som helst att följa den Kosovo-födde talangen under hans 3,5 år i ÖSK.

Det var starkt av ÖSK att, med inte ens full trupp på grund av alla skador, resa sig och kvittera två gånger om mot Elfsborg som varit allsvenskans bästa hemmalag senaste fyra åren.

I veckan som gick blev det känt att Roni Porokara inte blir kvar i ÖSK. Kanske sticker han redan i sommar eller så spelar han ut kontraktet och lämnar ÖSK gratis efter säsongen. Jag tror på det senare, och att Porokara haft sin strategi klar sedan länge.

Tycker att det är bra att sportchefen Lennart Sjögren sätter ner foten när det gäller Porokara. Visar att det är klubben som bestämmer. Den finske landslagsyttern har helt uppenbart fört ÖSK bakom ljuset i samband med Maccabi Haifa-affären som sprack.

Jag vet, från mycket initierade källor, att Porokara hade full koll på att spelaragenten Oliver Cabrera satt på dubbla stolar. Cabrera företrädde både Porokara och ÖSK i affären vilket är förbjudet. Porokara ryckte på axlarna åt det, huvudsaken var att han fick sitt kontrakt, samtidigt som han förnekade för ÖSK-ledningen att han anlitat Cabrera.

Att affären ändå sprack berodde på att Porokara vid ankomsten till Israel fick veta att lönebudet var i dollar istället för i Euro. Både Porokara och Cabrera kände sig lurade - och förhandlingarna strandade.

ÖSK skulle kunna stänga av Porokara

- som Degerfors gjort i fallet Emil Berger - men det är absolut inte rätt väg att gå. Det känns som en förlegad metod. Bättre att straffa med exempelvis löneavdrag eller liknande. Dessutom behövs Porokara mer än någonsin på planen just nu. Det visade han om inte annat i går. Det var en riktigt bra prestation när han forcerade in 2-2-målet.

Hoppas verkligen att parhästarna Lennart Sjögren/Magnus Sköldmark har ett vasst nyförvärv att presentera inom kort. Att spela med halvskadade spelare håller inte. Inte ens en härlig kämpe som Magnus Kihlberg klarar av det i längden.