Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valsverket stängs

Nu är det slut med spelningar och konserter på Valsverket i Degerfors. Farliga kemikalier från Järnverket gör platsen för riskfylld för nöjesverksamhet.

Annons
Martin Stenmarck och Charlotta Perelli uppträdde på Valsverket hösten 2004.

Valsverket har haft större evenemang sedan 2003, men när Länsstyrelsen nu fått en ny detaljplan visar alla riskbedömningar att lokalen helt klart är för farlig att anordna evenemang på. När det tillfälliga bygglovet går ut i slutet av juni är Valsverkets tid som nöjeslokal förbi.

– Det har varit ett svårt beslut, det här innebär ju att en hel del arbetstillfällen försvinner från Degerfors. Men mot de riskbedömningar vi tagit in, kan vi inte göra på något annat sätt - det vore att bryta mot plan- och bygglagen, förklarar Eva Kåverud, enhetschef för Plan och Kultur på Länsstyrelsen i Örebro.

För stora riskerDe farliga kemikalierna från Järnverket och de gamla pannorna i det närliggande fjärrvärmeverket utgör enligt Länsstyrelsen, en fristående konsult och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stora risker. För stora för att Valsverket i närheten till exempel ska kunna ha 700-800 konsertgäster på besök.

Men var det då inte farligt redan 2003?– När man ger bygglov ska man ta hänsyn till riskerna och den bedömningen förmodar jag att kommunen har gjort. När vi har bedömt detaljplanen har vi gjort en annan bedömning som grundar sig på aktuella riskanalyser, säger Eva Kåverud.

Har kommunen gjort fel?– Fel och fel, när de tog beslutet var verksamheten i Järnverket på en låg nivå och lokaler stod tomma. Kommunen tyckte väl att det var ett bra tillfälle att fylla dem med något annat. Läget och konjunkturen var helt annorlunda då, säger Eva Kåverud.

Mer läsning

Annons