Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deltagarna: ”Mötet var ett spel för galleriet”

 
Järle kvarn
Visa alla artiklar

Det var med besvikelse och sorg i hjärtat som de flesta deltagarna lämnade Järlemötet på onsdagkvällen. Naturvårdsverket hade redan bestämt sig – de vill riva och göra Järledammen till en fors – trots att det skadar kulturmiljön och fanns fler alternativ.

► LÄS OCKSÅ: NA 19/9 Dammarna i Brevens bruk räddade av kulturminnesmärkning

– Det är jättesorgligt, och vi ställs ju inför fullbordat faktum. Vi hade hoppats på mer dialog, men allt är ju redan beslutat, förklarar en bedrövad Moa Rudebert som bor i Järle och driver Svalbo keramik. Och detsamma tycker de allra flesta av de 40-50 deltagare som var med på diskussionsmötet i Hammarby bygdegård som Naturvårdsverket bjudit in till.

–Det här är ju bara ett spel för galleriet, säger en av de närvarande deltagarna.

De känner sig överkörda. De flesta deltagarna hade trott att de skulle diskutera flera olika alternativ vad som skulle göras med Järledammen. Men det visade sig att Naturvårdsverket som äger dammen och kvarnen redan hade bestämt sig för ett alternativ som de tänker gå vidare med: att riva bort dammluckorna och bottenfundamenten så att dammen blir en fors. Då torrläggs också den gamla kvarnen som blir obrukbar i brist på vatten.

Naturvårdsverket och länsstyrelsen enhetschefer hävdar att det är det bästa alternativet för öringen och det som har störst möjlighet att uppfylla regelkraven för Natura 2000. Det är också det som kostar minst, och så slipper Naturvårdsverket ifrån ett strikt dammansvar, menar de.

– Och för naturvården finns egentligen inget positivt med dammen. Dammen är bara negativ. Ibland när vi provfiskat har vi inte fått någon enda örening, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare hos länsstyrelsen.

Ulla Roseen som bor närmast dammen är med och ordnar författaraftnar i Svalbo. Hela gästboken är full med författare som lovordar upplevelsen i Järle, bron, kvarnen, det mäktiga bruset från fallet vid dammluckorna och den fina dammmiljön med vattenspegeln. Att Naturvårdsverket vill riva bort dammluckorna känns förfärligt tycker hon. Det drabbar hela kulturmiljön, för det hänger ju ihop, förklarar hon.

– Det känns maktlöst, de hade redan bestämt sig.

I en tidigare utredning från 2010 förespråkar däremot länsstyrelsen att inte riva dammluckorna, utan att istället bygga en fiskväg i strömfåran under stenvalvsbron i södra delen.

– Ett konstruktivt förslag. Det finns fortfarande tid för Naturvårdsverket för en bättre kompromiss. Förädla 2010 års förslag och ge det en chans, föreslår Hans Teimert som är kunnig inom damm- och kraftverksvärlden.

Men han och alla andra som ställer sig bakom det alternativet får inget gehör. Och det beror till stor del på att öringen riskerar att simma vilse.

– Fisken vandrar mot huvudflödet, menar Johan Lind på Norconsult som gjort både den nya utredningen och den från 2010.

Sedan många år sköter Peder Fries dammluckorna och driver ett litet kraftverk i kvarnen. Men han är uppsagd av Naturvårdsverket. Och att sälja kvarnen och dammen för att slippa dammansvaret är heller inte aktuellt för Naturvårdsverket.

– Vi vill utnyttja vårt ägandeskap för naturvården, säger Anna Burehäll på Naturvårdsverket.

Efter ett par timmar led mötet mot sitt slut. Inget hade fått Naturvårdsverket att ändra sig.

– Vi fortsätter den linje som vi beskrivit. Det kvarstår. Vi har inte lyckats skapa förtroende påmötet här i dag, och det är tråkigt, säger Maria Tiricke, enhetschef på Naturvårdsverket.

Näst steg blir samråds-, tillståndsansöknings- och domstolsprocesser där mark- och miljödomstolen kommer att avgöra vad som ska hända med Järledammen.

Även i Tiveden kämpar ortsbor mot dammrivningar. Det visar sig också att naturskyddsföreningen gett miljontals kronor i bidrag till dammrivningarna i länet.

Thomas Eriksson 019-15 54 53 [email protected]