Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demenscentrum utreds

Ska ett demenscentrum inrättas i Hallsberg? Frågan är högaktuell och ska utredas i höst. För att kunna bemöta det ökande antalet demenssjuka i framtiden behöver kommunen samla sina resurser.

Hallsberg har genom åren legat i framkant när det gäller god demensvård. På senare år har kommunen dock brottats med ekonomiska anpassningar samtidigt som antalet personer med demenssjukdomar ökar.

– Vi behöver fundera på hur vi ska hantera demensfrågorna på ett mer samlat sätt, säger socialnämndens ordförande Inga-Britt Ritzman (S).

Inga nedläggningar

Det betyder inte att befintliga boenden i exempelvis Vretstorp och Pålsboda kommer att läggas ned, betonar Ritzman. Snarare handlar det om en utökad omsorg för kommunens demenssjuka.

Om ett demenscentrum inrättas kan man samla dagverksamhet, demensteam, korttidsboende, gästrum för närstående och särskilt boende under samma tak.

Man har också sagt att kommunen måste utveckla anhörigvården.

– Vi har varit och tittat lösningar i andra kommuner och fått många fina tips. Nu ska vår arbetsgrupp i Hallsberg jobba vidare och komma med förslag, säger Inga-Britt Ritzman.

Något nybygge kan inte komma i fråga. Om ett demenscentrum ska utformas ligger sannolikt Kull-ängens äldreboende närmast till hands, men inget är bestämt.