Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokrati är svårt men viktigt: "Regeringskaoset har skapat ett stillestånd i ett ingenmansland"

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Det här med demokrati är svårt, men viktigt. Orden är Fredrik Reinfeldts och jag såg honom säga det i den utmärkta dokumentärserien som finns att se på SVT om Sveriges fyra statsministrar som regerade mellan 1986 och 2014. Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Göran Persson och Fredrik Reinfeldt tar oss med på en fantastisk historieresa i modern tid och ger en inblick i hur det är att styra Sverige både i kris eller när landet  har stora framgångar. Men det är också dokumentärer som ger en inblick i vårt lands innersta demokratiska arbete. Som visar att demokratiarbete inte bara är att gå och rösta. Det är så ofantligt mycket mer.

Att leva upp till demokratin är inte alltid så lätt. Att bilda en regering kan vara svårt. Det har vi lärt oss denna höst. Det känns nästan olustigt att vi nära tre månader efter valdagen fortfarande inte har fått någon ny regering. Det pratas rätt mycket om regeringsbildandet lite varstans i samhället. I affären, på restaurangen, bland vänner och på jobbet. Det är en känsla som är svår att ta på. Människor känner frustration samtidigt som det finns både oro och spänning i luften. Det kaos som uppstått i regeringsbildningen har skapat ett stillestånd i ett ingenmansland.

Många ifrågasätter vad politikerna egentligen håller på med, att hela talmanscirkusen leder till mer politikerförakt och att hela systemet borde göras om. Ibland är tonen lite uppgiven. Andra ser mer nyktert på processen. ”Låt den demokratiska processen få ta sin tid”, ”Bättre att ett starkt regeringsunderlag skapas som håller än ett svagt som leder till nyval”. Många tycker att det borde gå att samarbeta över blockgränserna i riksdagen precis som i många kommuner idag.

Därför måste demokratiprocessen få ta längre tid.

Jag är övertygad om att talman Andreas Norlén kommer att sy ihop allting till slut. I flera år jobbade vi ihop i samma mediehus. Andreas drev en gratistidning och jag var nyhetschef på en dagstidning. Jag lärde känna en mycket driven person som hade en stor portion ödmjukhet men som samtidigt var mycket bestämd. Bra egenskaper när det gäller att medla fram ett nytt regeringsunderlag. Regeringsbildning kan vara extremt komplicerat. Det har vi sett i många länder genom åren. I Sverige är vi bortskämda med att det brukar vara lätt att skapa ett regeringsunderlag. Så länge blockpolitiken funnits har det varit möjlig. Nu, när riksdagens sammansättning ser annorlunda ut, blir det mer komplicerat. Därför måste demokratiprocessen få ta längre tid.

Demokrati är så mycket mer än ett val. Det är upprätthållandet av en fri och oberoende press, det är yttrandefrihet, det vill säga alla ska få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift. Alla ska också ha samma rättigheter i samhället. Visst är det svåra saker att upprätthålla. Men nog så viktiga. Därför är det inte så farligt om vi får vänta på en demokratisk process som en regeringsbildning. Demokrati kan nämligen vara svårt ibland.