Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokrati kanske inte är det bästa sättet att styra

Demokrati betyder folkstyre men är det folket som styr när 50 procent bestämmer över 50 procent och ”hoppande majoritet” eller lotten avgör vilket beslut det blir? Är det folkets bästa politikerna arbetar för eller arbetar de för att få sitta kvar i sina maktpositioner? Har politikerna den kompetens som dagens teknologiska och komplicerade samhälle kräver?

Är det en önskvärd utveckling att politikerrollen har utvecklats till ett välavlönat karriärjobb. Är det inte en risk för att utbildning, kunnande och erfarenhet åsidosätts till förmån för ”tyckande”?

Kan USA kallas för en demokrati när statsöverhuvudet styr landet genom twitter eller är USA på väg att bli en plutokrati? Vilken kraft har styrelseskicket demokrati att motverka och hålla undan högerpopulistiska och nationalistiska krafter som i förlängningen leder till en enpartistat det vill säga diktatur?

Vad ligger i framtiden? Är det en teknokrati där välutbildade och kunniga människor utarbetar alternativa svar på svåra frågor och sedan får varje medborgare rösta på det alternativ hen tycker är bäst. Har dagens teknik på så sätt gett oss möjligheten att ta tillbaka och i grunden genomföra folkstyre, det vill säga demokrati? Behovet av politiker och politiska organisationer och samlingar skulle då upphöra.

Vi borde med tanke på dagens teknikutveckling börja fundera på vilka olika styrelseskick som i framtiden skulle vara tänkbara att ersätta demokrati som trots allt är en drygt 2 500 år gammal konstruktion.

”Solon”

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel