Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratiunderskott i Örebros lokalpolitik

Värna vår demokrati varje dag! Politiker i Örebro län har skrivit under en deklaration för att stärka demokratin. Lars Ströman skriver i ledaren i NA om hoten mot demokratin som måste bemötas på olika fronter. Diskussionen om demokratin landar dock ofta i det större perspektivet, om näthat mot olika åsiktsyttringar eller risker för utländsk påverkan.

Men frågan om att värna demokratin varje dag börjar också i det lilla. När människor har möjlighet att påverka och få sin röst hörd när det gäller de vardagsfrågor som berör medborgarnas dagliga liv. Och där urholkas demokratin. Varje dag.

Som medborgare finns det få möjligheter att göra sin röst hörd. I Örebro kommun finns egentligen inga andra sätt än att skriva insändare eller försöka prata med någon kommunpolitiker. På många andra platser i landet kan man lämna medborgarförslag till kommunfullmäktige eller samla röster för e-förslag på nätet. I Örebro kan man skriva insändare. Eller gå in i ett politiskt parti. Eller vara nöjd med att få rösta vart fjärde år.

Detta är inte att värna demokratin varje dag. Och Örebros kommunpolitiker har faktiskt gjort aktivt motstånd mot att minska demokratiunderskottet under åren genom att vägra införa system för e-förslag trots att det funnits både pengar och enkla sätt att införa detta. Medborgarförslag anses tydligen vara för besvärligt för den beslutande församlingen i vår kommun. Så även detta förkastas med argumentet att det skulle ta för mycket tid för kommunfullmäktige.

Hur ska demokratin kunna försvaras varje dag om man som politiker inte ser till att det finns en demokratisk plattform som ger medborgarna någon möjlighet att göra sin röst hörd. Att skriva insändare är visserligen en möjlighet, men när våra förtroendevalda politiker inte ens besvarar direkta frågor som ställs i media så faller även det som demokratiforum. Om politiker gömmer sig bakom sina skrivbord och endast svarar på de frågor som de tycker är lagom bekväma så kommer demokratin urholkas dag efter dag. Att skriva på deklarationer är bra, men politikerna borde också våga ta diskussionerna med medborgarna, inte huka bakom stängda dörrar.

Hannah Ljung

f d kommunpolitiker, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel