Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demonstrationer på Ikea

Föreningen Skydda Skogen genomförde i dag en aktion utanför Ikeas varuhus på åtta orter i landet, däribland Örebro. Även Fältbiologerna var med på aktionen.

Bakgrunden är tv-programmet ”Uppdrag gransknings” avslöjande om att Ikea i jakten på virke vänt blickarna mot Ryssland, via det helägda dotterbolaget Swedwood. Enligt programmet och föreningen Skydda Skogen så skövlas urskog i ryska Karelen för att bli Ikeamöbler.

– Vi vill uppmärksamma Ikeas kunder på att företagets ord om miljöansvar för träprodukter inte stämmer överens med verkligheten, säger Jens Råberg, en av deltagarna i aktionen utanför möbelvaruhuset i Marieberg.

– Ikea lovar ”låga priser men inte till vilket pris som heltst”. Vi vill visa att formuleringen ”lågt pris till vilket pris som helst” är betydligt närmare sanningen, fortsätter han.

Aktionen under en dryg eftermiddagstimma gick lugnt till väga.

– Vissa kunder var intresserade, andra inte, konstaterar Jens Råberg.

Vad säger då Ikea?

– Vi är öppna för en öppen och konstruktiv dialog, så alla är välkomna till Ikea, säger informationschef Ivana Flygare till TT.

Ikea håller fast vid att hållbarhetsfrågan är viktig för företaget och att man inte erbjuder bilaga varor ”till vilket pris som helst”, det vill säga genom att kompromissa med hållbarheten.