Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den bästa skatten

Visst var det en framgång. Men ibland är det inte nog att överträffa förväntningarna. Efter miljötoppmötet i Durban återstår det svåraste, att göra handling av planer och avtal.

På övertid lyckades delegaterna vid FN:s klimatmöte i Sydafrika komma överens. EU:s miljökommissionär, Connie Hedegaard, hyllas som en starkt drivande kraft för att få de stora utsläppsländerna Kina och USA att underordna sig en internationell ”färdplan” mot minskade utsläpp.

EU skrev också under en förlängning av Kyotoprotokollet, trots att andra rika länder antingen hoppat av eller aldrig gått med. Det visar goda ledaregenskaper från ett Europa som inte låter turbulensen runt euron skymma sikten för den globala politiken.

EU-länderna har en hel del kvar att göra för att kväva röken från sina egna skorstenar och avgasrör. I dag är det enbart fyra länder som har koldioxidskatt: Sverige, Danmark, Irland och Finland.

Koldioxidskatten lever på EU-nivån, trots att den bara praktiseras av fyra småstater. I våras kom ett förslag på hur denna skatt skulle genomföras i alla EU-länder. Den blir i så fall en syster till den handel med utsläppsrätter som redan finns.

Koldioxidskatten är ett utmärkt redskap att styra marknaden på marknadens villkor. I dag slipper utsläpparna betala för en av sina insatsvaror eftersom det är gratis att förorena. Det är lika affärsmässigt ologiskt som att arbetskraft eller maskiner skulle vara gratis.

Skatten på koldioxid är ett sätt att prissätta vårt gemensamma klimat. Högt pris på utsläpp tvingar företag och privatpersoner till produktion och konsumtion som hållbart kan bära sina kostnader. På så sätt kan vi utjämna orättvisan mot kommande generationer.

Vi vet att överutsläppen av koldioxid är av ondo. En skatt kan därmed motiveras på samma sätt som vi har höga skatter på tobak och alkohol. Den skatten har som syfte att minska bruket. Folkhälsan subventioneras och tobaksbolagen tvingas hitta andra grödor att sälja.

En global koldioxidskatt vore ett mycket kraftfullt verktyg att motverka klimatförändringen. Förutom syftet att minska utsläppen skulle den till en början vara en guldgruva för statliga budgetar. Något för USA att tänka på.