Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den enda vägens politik är en återvändsgränd

Svar Statsvetaren Nils-Eric Hallström skriver 3/6 en debattartikel med Rubriken Vinster i välfärden – ett dilemma för S. I slutet av artikeln skriver han: Stopp för vinster i välfärden hör inte till kategorin realistisk politik. Olika typer av fristående välfärdsföretag berör i dag så många medborgare att ett stopp för vinstuttag är ogenomförbart.

Möjligheten att ta ut vinst i välfärdsföretagen bygger på politiska beslut. Hallströms påstående att stopp för vinst är ogenomförbart betyder alltså att politiska beslut kan vara irreversibla. Det vill säga om riksdagen fattar ett beslut som visar sig vara dåligt skulle man inte kunna ändra tillbaka till det som gällde tidigare. Om det är på det sättet borde en statsvetare kanske betrakta det som ett stort demokratiskt dilemma och inte som ett enskilt partis dilemma. Enligt grundlagen utgår all makt från folket och det skulle alltså inte fungera så enligt Hallström.

Hallströms kollegor på SOM-institutet i Göteborg, som regelbundet gör opinionsundersökningar, konstaterar att en majoritet av väljarna vill få bort vinsterna i välfärden. Det är inte bara bland vänsterblockets väljare som motståndet mot vinst i välfärden är stort utan även bland alliansväljarna är motståndarna fler än de som är för. Liberalerna är det enda borgerliga parti där väljarna går något sånär i takt med sin partiledning och där en majoritet försvarar möjligheten att ta ut vinst.

Den politik som beskrevs av Carl Bildt och Anders Borg som den enda vägens politik bör avslutas.

Ingemar Berglund

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel