Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den gyllene årstiden

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Träden blir gyllengula, orangea och röda. Hela skogar ser ut som de står i brand. Med hösten kommer de intensivare lågtrycken med regn och blåst, höstrusket. I år har redan hösten kommit till nordligaste Norrland.

Snart är hösten här med allt vad det innebär. Träden blir gyllengula, orangea och röda. Hela skogar ser ut som de står i brand. Luften blir så där kall och krispig, nästan så att man kan ta på den. Lövblåsarmannen gör comeback till mångas förtret och evighetsjobbet med att blåsa ihop löv i en hög utanför lägenheter, gärna klockan 6 på morgonen, påbörjas. Med hösten kommer de intensivare lågtrycken med regn och blåst, höstrusket. Under hösten står solen allt lägre på himlen och uppvärmningen av luftmassorna blir då inte lika hög som under sommaren.

Statistik på när hösten gör entréI lufthavet är det fortfarande varmt i söder, men i norr kyls det av allt mer och det är denna ökade temperaturkontrast som gör att energin i atmosfären för att bilda lågtryck ökar. Längs polarfronten som ofta sträcker sig över Skandinavien bildas lågtryck och intensiteten blir högre med större temperaturkontrast. När lågtrycken passerat över oss strömmar allt kallare luft söderut över oss. Men den varma luften i söder ger inte upp så lätt och de varmare och kallare luftmassorna turas därför om ett tag innan den kyligare till slut tar över och höstjackan åker på. I år har redan hösten kommit till nordligaste Norrland. Några exempel på när hösten statistiskt brukar göra entré: Kiruna 16/8, Östersund 5/9, Sthlm 29/9 och Malmö 12/10.