Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den luriga midnattssolen vid Ishavet

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Midnattssolen lockar människor från när och fjärran för att uppleva dagsljus mitt i natten. Nu börjar det bli lite sent kommet att hinna se den för denna säsong, men det kommer nya somrar.

Många är dock de lockats upp till Nordkap för att på Europas yttersta nordspets se solen över havet i norr vid midnatt. Men det är många gånger så att man, lite besviken kanske, missat detta på grund av dålig sikt.

Inför en planerad resa till denna förunderliga plats kan det vara på sin plats att tänka på vissa saker. För det första ligger ju Ishavet där, med sitt kalla vatten. Det medför väldigt ofta att dimma bildas då varm luft når dessa breddgrader, kyls över den kalla vattenmassan, och släpper sin fukt. Sommartid händer detta som sagt ofta och det gäller att ta del av väderprognoserna och ett kalluftsinsläpp är gynnsamt då den luften inte innehåller så mycket vattenånga.

Alltså, tidigt på säsongen då detta är mest sannolikt, dvs. före midsommar. Möjligen även då en torr och frisk sydvind råder kan också vara gynnsamt. Dimman, om den kommer, bildas då en bit utanför kusten och är den inte alltför hög borde det vara en upplevelse värd den långa resan. Ingen vill ju att den ska lysa med sin frånvaro, eller hur?