Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den materiella historien berättas

Visste du att kalken i Adventskyrkan har druvor ingraverade? Eller att processionsljusstakarna är de enda i sitt slag? På söndag ges tillfälle att få veta mer om kyrkans materiella ting.

Annons

När Adventskyrkan byggdes på 1940-talet gjordes det med pengar insamlade av syföreningen i Hallsbergs kyrkobyggnadsstiftelse. Dopfunt, orgel, nattvardssilver och resterande inventarier skänktes sedan av privatpersoner.

– De är ett tecken på människors kärlek till samfundet. Många som inte hade några arvingar har donerat till kyrkan, berättar kyrkoherde Ingemar Frenskar som kommer att hålla i söndagens speciella gudstjänst.

– Det blir en visningsgudstjänst där vi förflyttar oss runt i kyrkan så att man får titta närmare på de inventarier som används: ljusstakar, vaser, kors och nattvardsutrustning. Sånt som man aldrig ser ordentligt när det är i bruk.

Tillfälle till samtal

Frenskar ser visningsgudstjänsten som ett utmärkt tillfälle till samtal. När får man annars fråga varför man har ljus på altaret eller varför kalken ofta är förgylld på insidan?

– Det ger tillfälle till reflektion och det är syftet med en gudstjänst. Bara för att det är gudstjänst behöver folk inte sitta uppradade i bänkar och lyssna på någon som predikar. Här får föremålen predika.

Ingemar Frenskars egna favoriter är processionsljusstakarna och altarkorset, båda delarna tillkomna på 1990-talet.

Ville ha gullviva

– Jag är väldigt förtjust i våra ljusstakar som är tillverkade av Allan Lindholm. Jag sa till honom att jag ville ha ungefär som en gullviveblomma och det gjorde han. Vi är helt ensamma om att sådana, det finns ingen annanstans.

Pengarna till ljusstakarna kommer även de från en privatperson som donerade sina tillgångar till kyrkan.

Druvor på kalken

Även altarkorset i silver och bergskristall av Wiwen Nilsson är en av kyrkoherdens egna favoriter. Dess moderna och strikta stil står fint mot till exempel kalken som är från 1920-talet, tycker han.

– Och det är inte många som sett att det finns vindruvor ingraverade på kalken. Det är bara jag, prästen, som ser det i vanliga fall och det är ju väldigt synd.

Annons