Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den mysiga miljön är Fratellis styrka

Kungsgatan har fått ännu en restaurang. Sedan bara några veckor tillbaka har restaurangen Fratelli tagit med sig en bit av Italien till hörnet av Kungsgatan och Nygatan i centrala Örebro.

Det märks att örebroarna gillar italiensk mat, kön ringlar sig lång i den nya restaurangen under lunchtid, och trots att det egentligen är för kallt sitter folk på uteserveringen och kurar för att ens få en plats.

Inomhus är det varmt och skönt. Gästerna beställer mat i kassan, av en servitör som verkar lite stressad av de många gästerna. Lite trist när man i stället hade väntat sig en bullrig skön italiensk krögare.

Men det är svårt att inte gilla miljön inne i lunchlokalen. Den är fräsch och ser modern ut, storstadsaktig och lite större än vad man först tror.

Menyn innehåller pastarätter, sallader och pizzor, klassiska smaker men inget som sticker ut. Priserna ligger runt en hundralapp, några strax under och en del några tior över. Vatten och kaffe ingår, plus lite grönsallad och bröd som man tar för sig av.

Pizzamenyn sitter på hela ena väggen, men är ändå lätt att missa eftersom man står med ryggen mot den när man beställer i kassan. Där finns klassiska pizzor med skinka och salami, men också andra med kyckling och hemgjord pesto. När pizzorna kommer in är de mycket vackra, serverade på en träbricka och täckta med gröna blad, färska tomater och riven parmesanost. Dessutom är de något mindre än en vanlig pizza, vilket känns lagom för en lunch.

Botten är tunn och spröd och tomatsåsen är bra, precis som den hemgjorda peston på kycklingpizzan. Däremot är kycklingbitarna lite trista, och det gör hela pizzan lite smaklös. Calzonepizzan med skinka och ett berg av ruccolasallad får betyget ”jättegott”.

Pastan med pesto får också med beröm godkänt av patrullen. Peston är hemgjord pesto och toppad med pinjenötter och rikligt med parmesanost. Vid första besöket tycker pastaätarna att det är lite snålt tilltaget med mat, men andra gången får portionerna helt godkänt.

Salladerna är stora med ett berg av grönsaker och gott om fyllning: avokado, italienska charkuterier och väl avvägd vinägrett. ”En rejäl portion som man blir mätt på. Men priset på 105 kronor känns ändå lite i överkant för en så pass enkel sallad”, tycker den i patrullen som väljer salladslunchen.

Efter maten får man en kopp kaffe, men inget mer.

Sammantaget kan man nog säga att det är miljön som är Fratellis styrka. Det är mysigt och stället har en fin puls. Men även om maten är god, så är den väldigt strömlinjeformad. Ingenting sticker ut, inget känns särskilt personligt. Vi hoppas att Fratelli ska hitta fram till ett lite personligare tilltal i både meny och smaker.

Fratelli får 13 poäng i betyg. Se topplistan intill. 

Lunchpatrullen

Topplistan

Här är restaurangerna på Lunchkollens topp 10:

Bröderna i hallen: 18,5

Ingeborgs: 18,25

Måltidens hus: 18

Wongs: 17,75

Sen street kitchen: 17

Slottskällaren: 16

Level: 16

Wobbler: 15,75

East west sushi: 15,5

Gamla Örebro: 15,5

Fullständig lista hittar du på na.se/kulturnoje/lunchkollen