Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den personliga integriteten ska inte offras för religionsfriheten

I en demokrati som Sverige, där är alla individers kroppar en okränkbar och unik skapelse. Vår värdegrund om att alla individer har lika värde det är ett absolut och oinskränkt faktum.

Rätten till absolut integritet det har varje individ här i vårt samhälle. Integritet avser rätten för varje människa att få ha sin egenart och inre sfär respekterad och kan inte utsättas för störande ingrepp. Rätten till integritet kan avse personlig integritet eller fysisk integritet (kroppslig integritet, genetisk integritet).

Det råder religionsfrihet i vårt land, men det innebär inte att någon religion får i sin trosuppfattning låta någon annan få bestämma över och göra ingrepp på individens kropps olika funktioner varken fysiskt eller mentalt utav rent religiösa skäl, oavsett om det är den evangeliska, katolska läran, judendom, islamsk religion eller annan trosuppfattning som kan dikterar och rekommendera något dylikt som enbart förringar individens självständighet och den okränkbara personligheten.

Om individen har någon slags sjukdom eller har någon medicinsk slags defekt som läkarvetenskapen kan behandla och åtgärda för att personen ifråga ska få tillbaka sin normala kroppsfunktion och få igen en ökad livskvalitet, då får läkare göra nödvändigt ingrepp som är av rent medicinska som hygieniska orsaker och berör både det fysiska som det mentala och har rent vetenskaplig grund liksom beprövad erfarenhet.

Arne E Åkerberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel