Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras sommarjobb är att göra filmer

Tre Kopparbergsungdomar har skapat sitt eget sommarjobb. Under drygt en vecka ska de göra film på åtta orter i Sverige.– Vi har redan varit i kontakt med folk på orterna som vill vara med och filma, säger Anna Liss.

Annons

Linus Eriksson, 18, Anna Liss, 17, och Tim Eriksson, 10, tillbringar mycket tid i källaren i huset i Björkäng. Film är trions stora intresse och här sitter de och redigerar ihop sina egna alster. Tillsammans har de filmkollektivet Kopparberg at War.

Ny stad varje dag

– Vi kom på idén att åka på en filmturné till större städer i Sverige. Vi vill få kontakt med andra ungdomar som vill göra film och på så sätt aktivera flera, säger Linus Eriksson.

Jobbet har de fått genom kommunen, som gett ungdomar chansen att skapa egna sommarprojekt.

Varje dag ska de ta tåget till en ny stad. Genom forum på internet som Youtube, Facebook och den egna hemsidan försöker de att få tag i likasinnade som också vill skapa film.

– Alla som vill vara med är välkomna. Man får skådespela, skriva manus, fixa ljud och filma. Vi måste göra så om det ska funka, för vi kommer att ha en rullande sammansättning, berättar Anna.

Klipper på tåget

När de är färdiga för dagen ska de sätta sig på tåget och klippa ihop dagens film. Det blir troligen mestadels kortfilmer.

– De är enklast att göra. Vi vill helst göra komiska filmer med en snabb poäng, säger Linus.

De färdiga filmerna ska läggas ut på Youtube, Facebook och gruppens blogg så att man kan följa arbetet.

Filmturnén börjar i dag och slutar nästa torsdag.

Annons