Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Designat sommarjobb

Zarah Virtanen Windh är en av tre ungdomar i Nora som fått designa sitt eget sommarjobb. I projektet har hon sytt rekvisita till en dokumentärfilm.

Annons

Projektet som kallas Mitt Sommarprojekt, är ett samarbete mellan kommunen och Leader Berslagen. Varje år får några ungdomar chansen att skapa ett eget sommarprojekt. De jobbar under två–tre veckor och får handledning efter vägens gång. De får göra en handlingsplan, sätta upp mål och söka eget stöd.

Tre stycken

I Nora var det tre stycken som fick möjlighet att prova på detta. Vivi Båvner, projektansvarig tror att projektformer blir allt vanligare i arbetslivet.

– I det här projektet får de se hur det fungerar i verkliga livet. Det är ”learning by doing” och mycket frihet under eget ansvar. Vi vill att ungdomar ska få chans att förverkliga sina drömmar i kommunen, säger Vivi Båvner.

Zarah Virtanen Windh, 17 år, fick inspiration till att göra ett eget projekt efter att ha sett en bild på disneyfigurer via en hemsida. Hon har nu sytt närmare 20 klänningar och annan rekvisita som ska utmynna i en dokumentärfilm. Snövit, Askungen och Tummelisa är några av figurerna som ska vara med i filmen.

Foto och film

– Från början var det tänkt att vara ett fotoprojekt, nu kommer jag även att spela in det i en film. Där kommer olika personer ha på sig mina kläder och föra någon slags dialog med varandra, säger Zarah Virtanen Windh.

Planeringen av projektet började hon med redan i januari.

– När jag väl startade med projektet märkte jag hur svårt det är att förutse hur lång tid saker kommer att ta. En dag satt jag exempelvis och klippte trådar i en hel dag.

Zarahs förhoppning är att kunna ställa ut bilderna och visa filmen i en utställning.

– Jag tror nog att jag har haft det mest galna sommarjobbet av alla mina kompisar. Men det är också en bra merit inför framtiden, säger hon.

Text och bild:

Julia Myllylä