Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Désirée Grönvallny präst i församlingen

Hon vill skapa mötesplatser och få människor att uppleva kyrkan som mottagande.
Désirée Grönvall har nyligen börjat jobba som präst inom Hällefors församling.

Det ska kännas enkelt att komma till kyrkan. Désirée Grönvall vill sänka trösklarna och framhåller det vardagliga. För henne är det viktigt att prästen har ett verkligt språk och inte talar med klichéer.

– Min utgångspunkt är att utgå från egna erfarenheter. Man måste mena vad man säger och våga stå för den man är.

Hon är född och uppvuxen i Stockholm. Familjen har en lågkyrklig bakgrund och hon minns tydligt söndagsskolan hon gick tillsammans med sina syskon.

Studier på Konstfack

Konstintresset är starkt och med sig i bagaget finns studier på Konstfack och en klassisk målarskola. Tron på kallelsen finns dock där och är en av anledningarna till de teologiska studierna. Men innan prästvigningen 1996 hade Désirée jobbat tio år som sekreterare på LM Eriksson.

Efter prästvigningen har hon arbetat i flera olika församlingar, men de senaste åren har Désirée Grönvall jobbat som jurhavande präst på SOS Alarm. Nu ser hon fram emot att vara tillbaka i en församling, men ska gå vid kyrkoherde Arne Rubins sida en tid för att känna på arbetsvardagen.

Ett av målen är att skapa en plats där utrymme för varje individ finns. Hon ser fram emot gudstjänsterna, men vet samtidigt att besökarna kan vara få.

Ständigt ljud

– Allt annat absorberar människors tid där många identifierar sig med konsumtion samt uppslukas av olika medier. Många går med ständigt ljud i sina öron.

Désirée Grönvall vill visa att i tystnaden kan människan möta något i sig själv, något man inte visste fanns där.

– Alla har en andlig dimension, det gäller att bejaka den.

I detta kan kyrkan vara en hjälp på vägen, tror Désirée Grönvall.