Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dessa märkliga krav på vinstdriven välfärd

Annons

I NA 31/5 svarar Kajsa Rosén och Anna Ågerfalk, Liberalerna, på en tidigare artikel av Jihad Menhem, Vänsterpartiet, om bristerna i vinstdriven välfärd. De skriver att det inte är driftsformerna utan kvaliteten som är det viktigaste i äldreomsorgen. Om det nu är så är det mycket märkligt med detta envetna krav på vinstdriven välfärd.

Ungefär fyra av fem svenskar vill se att skattemedlen går till välfärd och inte till vinster. Bland dem finns alltså en stor andel alliansväljare. Den tidigare riksdagsledamoten för Moderaterna, Anne-Marie Pålsson, skrev tillsammans med tre andra en debattartikel 2017-03-18 i Dagens Nyheter, där det tydligt visas att oavsett partipolitiska preferenser finns inget skäl att förespråka vinstdriven välfärd.

I rapporten Dags för omprövning – en ESO-rapport om styrning av offentlig verksamhet, utgiven av Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, beskrivs hur de förväntade effekterna av privatisering av välfärden; höjd effektivitet, bättre kvalitet och sänkta totala utgifter, har uteblivit.

Göran Rosenberg uttrycker i sin krönika i radioprogrammet God morgon, världen, 2017-05-14, bland annat följande apropå vinster i välfärden:Jag kunde helt enkelt inte föreställa mig att vi plötsligt skulle drivas att fostra våra barn och vårda våra sjuka och ta hand om våra gamla av samma skäl som vi drivs att producera bilar och mobiltelefoner. Jag var fast i föreställningen att vi måste fostra våra barn och vårda våra sjuka och ta hand om våra gamla oavsett om det lönar sig eller inte – eftersom det som ytterst driver oss att göra det är en förpliktelse och inte en lönsamhetskalkyl.

Bättre kan inte skillnaden mellan produktion av vilka varor och tjänster som helst och utförande av välfärdstjänster beskrivas!

Återigen, det viktigaste är kvaliteten och inte driftsformen. Det vill säga att medborgarna har rätt till en välfärd anpassad till just deras behov. Alliansens, och numera även Sverigedemokraternas, företrädare menar att det sker bäst om det finns möjlighet att välja och då helst privata alternativ.

Vore det inte bättre om vården, omsorgen eller utbildningen höll en god kvalitet utan att det fanns ett påtvingat val med i bilden? Det är naturligtvis möjligt, även om den gemensamt, offentligt, drivna välfärden har stora utmaningar.

Det finns ett starkt argument för privatisering av välfärden, vilket ingen nämner i den offentliga debatten, och det är att se till att arenan för möjligheter till vinst på kapital ska vara största möjliga.

När får vi höra krav på att försvaret, polisen eller räddningstjänsten ska privatiseras?

Lars-Göran Hildor

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel