Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det abstrakta uttrycket

Som en känslodagbok. Så sammanfattar Josefine Julén sin abstrakta konst. Just nu har hon en samlingsutställning i sin barndomskommun Ljusnarsberg.

– Jag är uppväxt i Ställdalen och hade också min allra första utställning genom konstklubben i Kopparberg.

Då var hon 19 år. Nu är hon 27 år.

Det här med konst som uttryck har funnits som en röd tråd genom hela hennes liv. Redan som barn var behovet av att utrycka sig genom bild och form stort hos henne.

– Jag jobbar med alla olika sorters tekniker. Jag är inte färdig som konstnär. Det är en process som ständigt pågår. Kanske blir jag aldrig färdig. Men med den här utställningen vill jag visa var jag befinner mig i mina uttryck just nu.

Det är i konstklubbens utställningssal Blå Soffan som Josefines konst visas. Lördag, söndag och onsdag är hallen öppen fram till den 22 maj med Josefines konst.

– Den senaste tekniken som jag verkligen gillar just nu är spetstryck.

Allt hennes skapande är åt det abstrakta. Det är den uttrycksformen hon föredrar.

– Min konst behöver man inte förstå sig på. Den ska väcka något hos betraktaren. Jag målar det jag känner, på sätt och vis är mitt målande som en känslodagbok.

I konsthallen visas en blandning av hennes alster. Det är målningar, tryck, lera och smycken. På några av tavlorna har hon målat tomma stolar.

– När du ser en stol, ser du då en inbjudan eller ser du ensamhet? säger hon.

Efter utbildning inom konst på gymnasiet och på folkhögskola läser Josefine nu på kulturvetenskapsprogrammet inriktning konst och bildvetenskap i Karlstad där hon också numera bor. Till sommaren deltar Josefine i Kulturglimtar i Ljusnarsberg.