Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är brist på studie- och yrkesvägledare

Svar

... till Liberalerna om studievägledning i grundskolan, NA 20 februari.

I en debattartikel i NA den 20 februari ställde Liberalerna ett antal frågor i relation till behörigheten hos de personer som arbetar med studie och yrkesvägledning för elever i grundskolan. Frågorna var ställda direkt till mig som ordförande i programnämnd Barn och utbildning och jag ska därför göra mitt bästa att besvara dem genom detta inlägg.

Vi kan konstatera att det i dag råder en generell brist på utbildade studie- och yrkesvägledare i Sverige. Örebro är inget undantag. Trots det ser vi att alla tjänster inom studie- och yrkesvägledning på de kommunala gymnasieskolorna är tillsatta med utbildad personal. På grundskolan är det däremot inte samma gynnsamma situation, även om vi ligger nära det nationella tvärsnittet. Två tredjedelar av de totala tjänsterna bedrivs av utbildad personal, en tredjedel av outbildad. En varierande tjänstgöringsgrad medför att det finns 5 studie- och yrkesvägledare med utbildning, och fem utan.

Självklart ska vi ha som målsättning att alla inom SYV har utbildningen med sig, även om det idag inte är ett lagkrav. Att införa ett lokalt krav på utbildning som Liberalerna önskar tror vi inte kommer hjälpa rekryteringen i praktiken då efterfrågan på utbildad personal är större än tillgången.

Att utbildningen inte finns i vår direkta närhet kan också påverka bristen ...

Att öppna upp för fler utbildningsplatser på universiteten kan vara en tänkbar lösning på problemet, men det är inte en fråga jag som ordförande i Barn och utbildning förfogar över. Ser vi till utbildningsorterna för att studera till Studie och yrkesvägledare så återfinns de idag i Umeå, Malmö och Stockholm. Att utbildningen inte finns i vår direkta närhet kan också påverka bristen även om det finns möjlighet att studera på distans.

I Örebro kommun har vi sett behovet av att jobba mer gemensamt kring just studie- och yrkesvägledning i syfte att stärka bland annat kvalitén, vilket Liberalerna efterfrågar. Det finns i dag forum där studie- och yrkesvägledare träffas oavsett man är utbildad i ämnet eller ej.

För att hitta det gemensamma fokuset har man också påbörjat ett arbete för att ta fram en handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i grundskolan. Den kommer ta sin utgångspunkt i den handlingsplan som redan finns för gymnasieskolan. Förhoppningen är givetvis att det kommer kunna stärka likvärdigheten och konkretisera de nationella målen.

Liberalerna borde genom sitt nära samarbete med regeringen kunna sparka på frågan.

Skollagen slår i dag fast att eleverna har rätt att få tillgång till personal med sådan kompetens att de får sina behov av vägledning tillgodosedd. I syfte att stärka studie- och yrkesvägledningen har det efterfrågats förtydliganden av detta uppdrag. Det finns till exempel inga uppgifter om hur många elever en studie- och yrkesvägledare ska ansvara för, vilket gör att det kan se väldigt olika ut i olika kommuner. En utredning har med anledning av det tagits fram på nationellt plan.

Vi ser självklart med intresse på om nya direktiv kommer. Liberalerna borde genom sitt nära samarbete med regeringen kunna sparka på frågan.

Marlene Jörhag

Kristdfemokraterna, ordförande i programnämnd Barn och utbildning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel