Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är dags att ansvaret fördelas i styrelserna

Finns det någon som tar ansvar. När skandalen på Karolinska institutet avslöjades var styrelseordförande Lars Lejonborgs första kommentar till pressen” det är inte styrelsens ansvar”.

Telia fick miljardböter för mutbrott visserligen i USA men här kunde inte någon ställas till ansvar.

Swedbank hade enligt uppdrag granskning ägnat sig åt penningtvätt för 80 miljarder och styrelsen tvingades avgå men fick ändå miljonersättningar (vd:n Birgitte Bonnesen över 20 miljoner) ändå hävdar hon att hon och styrelsen inte gjort några fel.

Nu senast bristen på förbrukningsmaterial inom sjukvården så planerade operationer måste ställas in.Detta gör inte operationsköerna kortare. Chefen för varuförsörjningsnämden Börje Wennberg som skrev på avtalet med Apotekstjänst säger att han har skrivit på men han har inte processat fram avtalet vilket tyder på att han inte tänker ta något  ansvar.

Vad står det i avtalet? Är det inte exakt preciserat vad som ska levereras och när, har han gjort sig skyldig, enligt min åsikt, till allmänfarlig vårdslöshet och framkallande av fara. I vissa fall livsfara, åtminstone obehag för dem som har gått varit nervösa och väntat på sin operation. Står det vad som ska levereras och när har Apotektjänst gjort sig skyldiga till avtalsbrott och borde polisanmälas för att senare åtalas. Socialminister Lena Hallengren tycker det är upprörande, visst det är lätt att tycka men vad tänker hon konkret göra? troligen inte mycket.

Styrelserna måste ta sitt ansvar och inte skylla från sig. Det stora ansvaret de hävdar att de har vid förhandlingar om sina arvoden har alltid någon annan när ansvar ska utkrävas.

Lars Andersson

Aspabruk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel