Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är dags att genomdriva politikernas beslut, Rickard Simonsson

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Hej Rickard Simonsson!

Hälso och Sjukvårdsnämnden beslutade enhälligt den 28 augusti i år att erbjuda förlossning vid såväl Karlskoga lasarett som vid USÖ. Därtill skyndsamt. Så har inte hänt och förvaltningen verkar förhala en återöppning i Karlskoga genom att öka antalet ”krav” för att öppna. Krav som dessutom inte har någon relevans.

Ännu har inget datum för öppning fastslagits, och för varje dag som går blir det allt svårare att behålla personal. Det är lätt att misstänka att just det är avsikten.

Hur kan du Rickard Simonsson som regiondirektör tillåta att detta genomförs, stick i stäv mot de beslut som fattats av den politiska organisationen?

Den som är initierad vet att besluten att dra in jourlinjer vid Karlskoga (och Linde) också slår hårt mot möjligheten att ha förlossningen öppen i Karlskoga. Likaså har det bidragit till att de egentliga öppettiderna på Lindebergs och Karlskogas akutmottagningar har minskats kraftigt även om dörren är symboliskt öppen.

Hur kan du Rickard Simonsson som regiondirektör tillåta att detta genomförs, stick i stäv mot de beslut som fattats av den politiska organisationen?

Det strider dessutom mot kommunallagen, som är den lag som styr regionens verksamhet. Inskränkningar och förändringar av verksamhetens kvalité måste enligt lag beslutas av den politiska organisationen.

Förlossningen i Karlskoga var innan stängningen en av de säkraste (och mest omtyckta) i Sverige.

Det beslut som togs av Kvinnoklinikens chef när förlossningen i Karlskoga stängdes var ett flagrant rundande av kommunallagen. Det borde du omedelbart ha ingripit emot. Det som då angavs som patientosäkert i Karlskoga är de facto förhållanden som finns på ett flertal välfungerande förlossningar i landet.

Beslutet fick som resultat att förlossningsavdelningen på USÖ blev hårdare belastad med minskad patientsäkerhet som följd. Förlossningen i Karlskoga var innan stängningen en av de säkraste (och mest omtyckta) i Sverige. Till det kommer att det var fritt att välja BB för blivande mödrar.

Stängningen berodde enbart på att det råder en centraliseringsideologi bland läkarna på USÖ. Med hjälp av de förödande länsklinikerna som ger oinskränkt makt till administrationen på USÖ, håller all akut verksamhet på Karlskoga och Lindbergs lasarett att avlövas. Det är helt emot den uttalade politiska viljan.

Du måste helt enkelt se till att dina underordnade chefer snarast följer politiska beslut för att ha nån trovärdighet kvar som chef. Det är du som fått delegationen i första steget inte ”underhuggarna”.

Likväl som du lyfte bort förre hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Lundgren måste du nu få de chefer som inte genomför de politiskt fattade besluten bortlyfta, för din och regionens trovärdighets skull.

Ingvar Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel