Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är dags att våra äldre får en trygg och värdig äldrevård

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fortsätter sitt förminskande av våra äldre i Örebro kommun. När man beslutade om att avskaffa valfriheten i äldreomsorgen inskränkte man kraftigt på människors frihet. Att du som är i behov av hemvård inte ska få välja vem som utför din vård är för oss moderater ovärdigt.

Under den senaste tiden har man kunnat följa att de styrande partierna har stoppat upphandlingen av det nya systemet, LOU – Lagen om offentlig upphandling, som ska börja gälla i vår. Detta för att man tycker att de företagare som kommit in med anbud inte håller tillräcklig kvalité.

Slutsatsen blir att de styrande partierna i Örebro saknar den politiska viljan.

Det är anmärkningsvärt att de styrande partierna inte har haft tillräckligt på benen i upphandlingsförfarandet. Detta har medfört att man fått en otydlig upphandling som resulterat i en bedömning att inget företag håller måttet för hemvård i Örebro kommun.

För oss moderater kommer det inte som en överraskning att man skyller på att företagarna inte besitter rätt kvalité. En besynnerlig tanke eftersom det fungerar utmärkt i andra kommuner. Slutsatsen blir att de styrande partierna i Örebro saknar den politiska viljan. Med andra ord är ambitionsnivån för valfrihet i hemvården låg från Socialdemokraterna, Centerpartiet och kristdemokraterna i Örebro kommun.

Ge företagarna och örebroarna en ärlig chans till en bra hemvård. Med en avbruten upphandling skapar de styrande partierna oro och otrygghet hos våra äldre om hur hemvården kommer att bli. Det är idag oklart om man kommer hinna införa det nya systemet till våren.

Vi moderater ser värdet av att ha ett större utbud av utförare inom hemtjänsten.

Vi moderater står för att varje människa ska kunna välja, och välja bort, vem som kommer hem till dig och ger dig vård. Örebroare som är i behov av äldrevård ska känna sig trygga med den vård de får och att det är den bästa för dem. Ingen annan ska bestämma över dig i ditt hem.

Vi moderater ser värdet av att ha ett större utbud av utförare inom hemtjänsten. Det gynnar örebroare som har rätt till hemtjänst genom höjd kvalité, samtidigt som det gynnar näringslivet i Örebro kommun.

Det är dags att våra äldre som är i behov av hemvård får en trygg och värdig äldrevård. Kommunen brottas med en skenande kostnadsutveckling men de styrande partierna står handfallna och vet inte hur man ska komma tillrätta med det. Förra året gick vård och omsorgsnämnderna minus med över 85 miljoner kronor där hemvården stod för i princip hela summan och om ett år blir det värre. Det är något vi moderater aldrig kan acceptera.

Anders Åhrlin

Moderaterna, kommunalråd Örebro

Emelie Jaxell

Moderaterna, gruppledare, Social välfärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel