Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är faktiskt rätt att företag går med vinst

Ständigt detta jobbskatteavdrag. I går var frågan om skattesänkningarna gynnat småföretagare.

Näringsminister Maud Olofsson drabbade samman med Tomas Eneroth, Socialdemokraternas näringspolitiske talesperson, på Småföretagsdagarna i Örebro. Konferensen har högt anseende och samlar företagare och forskare, marknadens flitiga möss och hökögda betraktare.

Småföretagande låter gulligt. Fast verkligheten är långt ifrån gullig. Det handlar om hårt slit, en kamp för att dra in pengar och en kamp för att bemästra regler. Även om företagspolitiken inte seglat upp i årets valrörelse, så kramades den hårt av gårdagens debattörer. Det är i småföretagen framtidens jobb ska komma.

Maud Olofsson har fördelen, eller nackdelen, att ha kunnat bestämma i snart fyra år. Hon viftade med en katalog på 172 åtgärder för att främja företagande, som beslutats under mandatperioden. Men nu är det inte mängden som gör det. Hennes viktigaste budskap för framtiden var att sänka kostnaderna för att anställa och ge möjligheter för innovatörer att bli företagare.

Näringsministern var konkret, åtminstone i sin första önskan. Sänkta kostnader handlar om lägre arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Tomas Eneroth flög högre och blickade in i framtiden. För honom handlar det om att investera, i utbildning och forskning. Han nämnde också byggande och infrastruktur.

Perspektiven är olika. Maud Olofsson ser verkligheten underifrån och Tomas Eneroth från ovan. Egentligen kompletterar dessa två önskningar varandra, men Maud Olofsson har en fördel under ett valår. Men då måste hon se till klämma fram konkreta siffror på hur mycket hon vill sänka kostnaderna på arbete. Det kan bli en tuff kamp mot allianspartnern Anders Borg som lanserat gedigna statliga finanser som en valfråga.

Jobbskatteavdraget då? Frågan är hur många jobb svenskarnas tjockare plånböcker gett. Ministern säger 80 000, socialdemokraten Eneroth säger ”inga nya jobb”. Vem som har rätt får vi lämna till forskarna.

Den enda applåden fick Maud Olofsson då hon på slutet sa att det är okej att gå med vinst, även för kvinnliga företagare i omsorgen. Det handlar faktiskt om pengar. Utan möjlighet till förtjänst får vi inga företag.