Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är flera kriser samtidigt att hantera

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Vi har alla viktiga roller när det kommer till att minska smittspridningen av coronaviruset som lamslår hela samhället. Läkare och specialistsjuksköterskor har med rätta fått särskild uppmärksamhet vid omställningen till fler intensivvårdsplatser, svårt sjuka och avlidna. Men vi får inte glömma alla som dagligen arbetar med riskgrupperna, äldre personer och de som redan har underliggande sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Runt dessa riskgrupper jobbar några av de allra viktigaste personerna i kampen mot smittspridning och sjukdom; personliga assistenter, personal på särskilda boenden, anställda på vård- och omsorgsboenden, samt alla i hemtjänsten och hemsjukvården som vårdar äldre och sjuka i hemmet.

I många kommuner kan en person med hemtjänst få besök av upp till 25 personer på ett par veckor. Det är helt orimligt.

Nu ser vi hur covid-19 konstaterats på allt fler äldreboenden: Smittan finns på vart tredje boende i Stockholm och på boenden i en tredjedel av landets kommuner. I det här läget måste den ovärderliga personalen runt de äldre och funktionsnedsatta prioriteras när det gäller skyddsutrustning, tydliga rutiner, tid för hygienrutiner, utbildningar för att uppdatera kunskaper om smittspridning för att skydda sig och sina vårdtagare. Dessa kvinnor, för det är oftast kvinnor, som jobbar under hård har ofta låga löner, osäkra anställningsvillkor, låg utbildning och hög sjukfrånvaro. I många kommuner kan en person med hemtjänst få besök av upp till 25 personer på ett par veckor. Det är helt orimligt. Vi vet att bristen på kontinuitet är påfrestande psykiskt och en risk för hälsan.

I takt med att vi lär oss mer om coronavirusets smittvägar måste vi också anpassa omsorgen. Och det är bråttom. Det är bara en tidsfråga innan smittan är på samma nivåer i resten av landet som vi idag ser i storstadsområdena. Därför behöver hemtjänsten i hela landet stärkas omedelbart. Regeringen har lovat 15 miljarder extra i ersättning till kommuner och regioner för att täcka merkostnaderna för corona.

Nu är det viktigt att kommunerna prioriterar:

att nödvändig skyddsutrustning finns för all hemtjänstpersonal, personliga assistenter och annan vårdpersonal som behöver den

att ge tydliga riktlinjer och utbildning till undersköterskor och vårdbiträden, och ha informationen på flera språk, så alla kan bidra på rätt sätt

att anpassa schemaläggningen för att minska antalet personer som besöker varje vårdtagare och ge tid i schemat för nödvändiga rutiner för att stärka smittskyddet

Vi måste se till att de får schyssta arbetsvillkor och rättvisa förutsättningar att ge trygg omvårdnad.

Omställningen är nödvändig för att möta den akuta situationen och undvika spridning av covid-19 i riskgrupper. Samtidigt bör detta ses som ett viktigt första steg i att lyfta en samhällsbärande yrkesgrupp som med knappa resurser sliter för att förebygga sjukdom i detta exceptionellt kritiska läge. De jobbar lika hårt året runt, med eller utan pandemi. Merparten av dem som kämpar är lågavlönade kvinnor med kortare utbildning, ofta med otrygga anställningsvillkor inom hemtjänst och i särskilda boenden. Vi måste se till att de får schyssta arbetsvillkor och rättvisa förutsättningar att ge trygg omvårdnad.

Kommuner och regioner får ett historiskt tillskott i år, och kommande år, för att kunna satsa på de som jobbar närmast de som är beroende av samhällets vård och omsorg i sitt vardagsliv. Det handlar om kompetensutveckling, lönenivåer, trygg arbetsmiljö och hälsosamma arbetstider. Långsiktigt måste ambitionen vara att anställa tillräckligt många så att arbetsvillkoren blir rimliga. Ska vi minska antalet som sliter ut sig måste vi värdera denna sektor mycket högre. Det handlar om att lugna ner tempot, ge tid och möjlighet för det mänskliga mötet som både personal och enskilda ser stora behov av.

Just nu har vi att hantera både en akut hälsokris och en akut ekonomisk kris. Vi har också chansen att lyfta blicken så att våra satsningar inte bara stärker vårt samhälle här och nu, utan samtidigt lägger grunden för det vi behöver för ett hållbart samhälle på sikt. Miljöpartiet vill ta vara på chansen att stärka de som arbetar med alla som behöver samhällets stöd för att leva sitt vardagsliv – oavsett om det är i hemmet, på boendet eller utanför.

Camilla Hansén

Miljöpartiet, riksdagsledamot Örebro län

Pernilla Stålhammar

Miljöpartiet, riksdagsledamot, socialpolitisk talesperson

Mats Gunnarsson

Miljöpartiet, regionråd, Region Örebro län

Sara Pettersson

Miljöpartiet, kommunstyrelsens vice ordförande, Laxå

Gunnar Oest

Gröna Seniorer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel