Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte försent att stoppa HSB:s planer: Inga höghus vid Kumlasjön, tack!

Annons

Kumlas politiker har gett HSB fritt fram att bygga två höghus med 40 lägenheter i direkt anslutning till Kumlasjön – allas vårt gemensamma parkområde! Detta utan att vi Kumlabor hunnit fatta och inse omfattningen av förslaget! Och bråttom är det, senast den 8 februari ska synpunkter ha lämnats in till kommunen.

Kumlasjön är hela stadens angelägenhet! Här är det skolavslutningar och uppträdanden, här åker vi pulka, har picknick, leker, promenerar, vilar, njuter i solen, rastar hundar, motionerar … den berör oss alla. Därför är det mycket märkligt att ett så här stort ingrepp görs utan att Kumlaborna knappt hunnit fatta och reagera! Kommer våra barn och framtida generationer vara tacksamma till oss för detta bygge vid Kumlasjön? Vi har svårt att tro det. Kommer det ens känns bekvämt att röra sig i parken i vetskap om att 40 lägenheter följer allt som händer?

Huset som ska rivas och ge plats åt de nya höghusen är förmodligen den enda som finns kvar av stadens alla kvartersbutiker.

Det finns många anledningar till att stoppa detta ogenomtänkta bygge:

Fel plats att bygga på!

I närmaste omgivningen finns en rad lokalhistoriska byggnader: det unika vattentornet, det gamla häktet/arresten, Skoindustrimuseet, Svea Matsalar, Kumla Skofabrik, stugorna längs Kungsvägen, Helanders Konditori (numera Café till Salu) och det K-märkta huset intill. Huset som ska rivas och ge plats åt de nya höghusen är förmodligen den enda som finns kvar av stadens alla kvartersbutiker. Här startade Frank Olof Jansson det som senare kom att bli välkända BOB. Om Kumla skulle ha ett eget ”Gamla Stan” med bevarad lokalhistoria, så finns det i dessa kvarter. Detta är inte rätta platsen för två nya höghus!

Det passar inte in!

Skissen på de två höghusen påminner om ett hotellkomplex på spanska solkusten. Hur kan man ens föreslå och tycka att detta smälter in fint i miljön? Därtill anse att ger en fin ingång till parken. Två stora höghus på 5 respektive 7 våningar blockerar både vyn och utsikten! Så oerhört tragiskt att det gamla vattentornet, en unik symbol för Kumla, helt hamnar i skymundan.

Redan i dag korsas gång- och bilvägar med olyckor som följd.

Ökad trafik och olycksrisk!

På väg till förskola, badhus, lekplatser, restaurang… är det många som rör sig i området. På gångvägarna ned mot parker kommer barn och unga åkande fort på cyklar och mopeder. Redan i dag korsas gång- och bilvägar med olyckor som följd. Hur blir det då trafiken till 40 lägenheter kopplas på? Dessutom rakt igenom ett äldre villaområde? För den som behöver parkera i anslutning till scenen, blir möjligheterna dessutom obefintliga.

Det saknar bred förankring!

När så här stora ingrepp görs som berör alla oss Kumlabor, måste politiker ta sitt ansvar att förankra, informera och lyssna in – på många fler sätt än de vanliga kanalerna. Tyvärr är det nog inte många som noggrant läser kommunens hemsida, än mindre tar sig tid att sätta sig in i alla dokument. För många är det också ett enormt steg att göra skrivelser till kommun och myndigheter. Det finns också en uppgivenhet: Det är ju ingen idé! Detta kan inte vara obekant för våra politiker. Endast ett fåtal grannar till bygget har dessutom fått direktinformation i brevlådan. Hela detaljplanen har underkänts i Nacka tingsrätt. Detta bortser kommunen ifrån och går nu fram med ett justerat förslag.

Det bidrar till en segregerad stad

Detta blir ett privilegierat boende för de som har pengar. Vill vi ha det så?

Det finns mycket bra och spännande man skulle kunna utveckla på platsen istället för dessa höghuskomplex! Kumlas politiker, nu måste ni agera! Än är ingen spade satt i marken, så det är inte för sent!

Susanne Olofsson

Örjan Frisén

Fredrik Lundblad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons