Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är inte första gången som landstinget tvingas spara

I Nerikes Allehanda den 28 augusti förklarar Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, vilka besparingar som tänker göras inom region Örebro. Man kan också ta del av hur Region Örebro läns Rickard Simonsson tänker om regionens utmaningar de närmaste åren, i en annan del av tidningen.

Det mesta av intäkterna för Region Örebro län kommer från skatter och från statsbidrag. En liten del kommer från olika avgifter. Trots det så kommer den politiska ledningen bland annat att besluta om att höja avgifterna som en del av att öka intäkterna istället för att be staten om ett högre statsbidrag eller att höja skatten.

Om produktionsvolymen går upp kommer kostnaderna att öka men det möts inte av ökade intäkter. Detta är ett dilemma vi lever med i verksamheten, skriver Rickard Simonsson.

Det kan inte vara enkelt att göra prognoser inom vården. Men är som jag medborgare bara en del av en prognos?

Min tolkning av detta blir då att verksamheten på olika sätt kommer att begränsa förutsättningarna för att öka sin produktionsvolym eftersom det kommer att påverka kassaflödet negativt.

Betyder det längre operationsköer så att kostnaden hamnar på rätt sida av ett bokslut?

Betyder det att det blir en hårdare bedömning av remisser till USÖ?

Betyder det att jag som patient måste acceptera en enklare vårdhantering än den som verkligen behövs?

Det kan inte vara enkelt att göra prognoser inom vården. Men är som jag medborgare bara en del av en prognos? Är jag bara en del av ett statistiskt underlag? Vem vet om jag är allvarligt sjuk imorgon?

Det finns många fler osäkerhetsfaktorer inom vården än kanske inom någon annan verksamhet och därför kan man inte styra vården efter principer som om det vore en industri. En patient är inte en oförädlad vara som ligger på lager. En vårdplats är inte en lagerplats i ett centrallager.

Tänk om och gör rätt. Vården måste styras efter mjuka värden. Vården måste få högsta prio på den politiska agendan. Nationellt, regionalt och lokalt.

Stefan Kindbom

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel