Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är inte viktigt för religionsfriheten att tillåta böneutrop

Annons

Bara en liten reflektion på debatten om böneutrop från moskéer. Det är mycket olyckligt att det här redan från början har gjorts till en fråga om religionsfrihet. I Sverige har vi av någon anledning notoriskt svårt att diskutera religionsfrihet som något annat än en motsättning mellan olika gruppers intressen. Det leder alltid fel.

Det är faktiskt inte viktigt för religionsfriheten att tillåta böneutrop. Men det är också helt ovidkommande att vi som inte är muslimer ska ”slippa” höra dem. Det som istället har betydelse är rätten till likabehandling. Muslimska församlingar har laglig rätt att få sin sak prövad på samma grunder som alla andra. Huruvida böneutrop ska bedömas som störande eller inte har ingenting att göra med det eventuella religiösa innehållet.

I ett sekulariserat samhälle ställer man inte religioner mot varandra. Detta kommer givetvis inte att innebära att landets alla kyrkklockor måste tystas. Eller vice versa, att böneutropen måste tillåtas bara för att klockorna finns. Bedömningar av vilka artificiellt framställda ljud som ska accepteras i utomhusmiljö sker efter helt andra principer.

”Kap Kennedy”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel