Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är ju en Kinapuff

En åklagare granskar om överbefälhavaren Sverker Göranson har gjort sig skyldig till brott mot rikets säkerhet – dramatiskt värre.

Har Sverker Göransson lämnat hemliga handlingar till al-Qaida eller till ryska ambassaden? Nej! Han har talat om för svenska folket att om Sverige skulle utsättas för en begränsad attack, så skulle försvaret ha en uthållighet på så där en vecka.

Någon stor politisk bomb var det inte. Snarare en Kina-puff. Att det svenska försvaret har en begränsad förmåga borde inte komma som en överraskning. Det var ingen tillfällighet att den socialdemokratiska statsministern Göran Persson introducerade den så kallade solidaritetsförklaringen. Om ett land i Norden eller EU skulle utsättas för en attack, ska Sverige hjälpa till. Och Sverige förväntar sig att länder i EU och Norden också ställer upp för Sverige.

Ett av skälen till solidaritetsförklaringen är att Sverige – om det värsta skulle inträffa – behöver skapa allianser med andra länder. Vi klarar oss inte själva. Och ingen ansvarsfull politiker vill satsa så mycket pengar på försvaret, att vi skulle klara oss själva.Är det ett hot mot säkerheten om överbefälhavaren också säger det offentligt? Eller är det ett hot mot Sveriges säkerhet att han också talar om hur många dagar Sverige kan stå emot ett angrepp? Nej, inte alls.

Det är en sak att vi kanske inte ska avslöja varje teknisk detalj i ett stridsflygplan eller exakt vilken taktik det svenska försvaret avser att använda. Men allmänt måste vår försvarsförmåga få diskuteras. Det handlar om demokrati, om de grundlagar som våra vapenslag ska försvara.I år är det exakt 40 år sedan Säkerhetspolisen stormade in på Tidningen Folket i Bild/kulturfronts redaktion.

De då ganska okända journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou anklagades för spioneri eftersom de hade skrivit artiklar om IB, en hemlig spionorganisation som inte riksdagen kände till. Dessutom fanns märkliga kopplingar mellan IB och Socialdemokraterna. De båda dömdes till fängelse.

Det var inte spioneri att avslöja IB. Och det är något grundläggande fel om en åklagare ens funderar på att kväsa en legitim debatt med hjälp av lagar om rikets säkerhet.