Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är mobbaren som ska flytta

Många har både i detta forum och andra ställen lämnat sina åsikter hur all mobbning ska stävjas, särskilt inom skolornas områden.

Ett av inläggen på Åsiktssidan vill jag särskilt understryka! Det är förövarna som ska stängas av – förflyttas eller på annat sätt oskadliggöras – aldrig den oskyldigt utsatta som är mobbad!

Ett minne sedan flera decennier bakåt dyker hastigt upp. Ordet ”mobbing” eller ”mobbning” fanns inte då, men förekom likväl. Jag gick i tredje/fjärde klass och hade i träslöjden bland annat tillverkat ett runt, välputsat och fint bollträ. Stolt över detta tog jag bollträt med hem för att visa min mamma och kanske få litet beröm. På hemvägen strök jag med handen över den fina ytan, vilket tydligen skolans två år äldre ”stormobbare” och fegis inte gillade som gick bredvid mig. Han överföll mig, tog bollträt, gick in i skogen och slog det flera gånger mot en granstam. Illa tilltufsad fick jag tillbaka mitt bollträ som nu inte var någonting att vara stolt över längre.

Detta var bara en av många fega orättvisor som tydligen roade honom år efter år. Händelsen med bollträet dök upp när jag själv under en sexårsperiod var slöjdlärare i två skilda skolor och eleverna slöjdade både ljusstakar, blomhyllor och bollträn för att nämna något.

Till er som blir mobbade i dag kan jag berätta hur mobbarens framtid i regel blir efter livet i skolan. Straffet för elakheterna slår tillbaka på mobbaren själv! Mobbaren är en ynkrygg, har inga kamrater. Har oftast dåligt läshuvud för vidare förkovran, är räddhågad och kan hända också ångern plågar honom/henne genom hela livet.

Alla ni elever som i dag är utsatta! Ni är Sveriges framtid, var stolta, kämpa på!

Vintrosa

Henry Gustafson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel