Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är ojämlikhet som ligger bakom kriminalitet

Replik

Jag kritiserade nyligen en motion från Sverigedemokraterna i Örebro kommunfullmäktige, vilket sedan resulterade i lösryckta citat i en text av Lars Ströman (na.se 20 maj).

För det första vill Lars Ströman få det till att klassklyftor ökar på grund av kriminalitet. Det är ju i själva verket tvärtom – kriminaliteten ökar när ojämlikheten ökar.

De vill hitta narkotika, Vänsterpartiet vill undvika att narkotikan hamnar i skolan över huvud taget.

Det är ett problem att ungdomar från utsatta förhållanden dras in i kriminella nätverk på grund av droger som efterfrågas av ungdomar från bemedlade familjer. Det sade jag också i mitt anförande. Det kan dock stoppas innan det inträffar.

För det andra: Att Vänsterpartiet kritiserar en motion från Sverigedemokraterna är inget ovanligt, vi står väldigt långt ifrån varandra politiskt. Att en liberal ledarskribent går till deras försvar är däremot anmärkningsvärt.

I det här fallet ville Sverigedemokraterna att Örebros skolor ska öka polisens närvaro och genomsöka skolorna med narkotikahundar. De vill hitta narkotika, Vänsterpartiet vill undvika att narkotikan hamnar i skolan över huvud taget.

Det behövs också ett utökat arbete för att hjälpa ungdomar som hamnat i kriminella kretsar att hoppa av ...

Mitt inlägg i kommunfullmäktige handlade om att det från andra partier, framförallt Sverigedemokraterna, saknas förslag på att minska kriminaliteten innan den uppstår. Det bästa både för samhället och individen är ju att narkotikahandel aldrig inleds, att efterfrågan eller beroendet av droger aldrig uppstår. Därför behövs insatser för mer jämlikhet, satsningar på barn och unga, socialtjänst, förskola, skola, arbetsmarknadsinsatser med mera.

Det behövs också ett utökat arbete för att hjälpa ungdomar som hamnat i kriminella kretsar att hoppa av, något som Vänsterpartiet föreslagit vid flertalet tillfällen, även i denna debatt. Naturligtvis ska polisen få göra sitt jobb, men det bör inte vara skolans eller kommunens uppdrag att öka övervakning, patrullering och hundsök.

Ett övervakningssamhälle blir inte ett tryggare samhälle, det blir däremot jämlika samhällen där alla barn och unga får möjligheter till andra liv än ett inom kriminella kretsar.

Cecilia Lönn Elgstrand

skolpolitisk talesperson Vänsterpartiet, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel