Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är relativt lugnt i Hällefors”

Antalet polisanmälningar i Hällefors ökade något 2011 jämfört med året innan. Det betyder dock inte att brottsligheten är högre enligt Sven-Åke Hultman, polis på orten.

Statistik ska läsas med försiktighet, framhåller Sven-Åke Hultman.

– En händelse kan rendera fler anmälningar på samma gång. Det kan röra sig om flera inbrott i ett villaområde som sker ungefär samtidigt, eller slangning av bensin av flera bilar på samma parkering. Det är så att säga samma händelse, men anmälningarna delas upp. Det påverkar givetvis statistiken, särskilt om typen av brott är få till antalet totalt.

Brottsbalksbrott

Antalet polisanmälda brott i Hällefors kommun under 2011 var 605. Det kan jämföras med 2010 då anmälningarna var 482.

– Då är trafikbrotten borträknade. Detta rör sig enbart om brottsbalksbrott, säger Hultman.

Även om det i statistiken syns en ökning upplever Sven-Åke Hultman inte någon större förändring när det gäller brottslighet de senaste åren.

– Siffrorna går lite upp och ner. Det är trots allt relativt lugnt i Hällefors.

Viktigt förebygga

Det förebyggande arbetet inom polisen är viktigt och förhoppningen är att det påverkar brottsligheten i en positiv riktning.

– Vi går regelmässigt ut och pratar med barn och ungdomar i skolorna. Vi försöker ha kontakt med föreningar och informerar nyanlända flyktingar om lagar och regler.

– När inbrott sker försöker vi ta upp förebyggande åtgärder som allmänheten själva kan skydda sig med. Det kan vara olika sorters lås, fönster eller belysning. Det finns ofta mycket att prata om vid sådana tillfällen. Att vi poliser syns ute är också en viktigt i förebyggande syfte, säger Sven-Åke Hultman.

Brottsstatistik

Brottsstatistiken de senaste åren i Hällefors kommun. Antalet polisanmälda brott enligt sammanställningar genomförda på polisstationen i Hällefors:

2007       -      454

2008       -      480

2009       -      553

2010       -      482

2011       -      605

2006       -      550