Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är vårt sista halmstrå"

Imorgon utvisas Amireh Alirezaei och hennes 19-åriga dotter Zeinab Zavvar till Iran där de riskerar dödsstraff. Sista hoppet står till Europadomstolens bedömning av fallet.
- Det är vårt sista halmstrå, säger kvinnornas advokat, Per Gisslén.

Annons

Förra veckan rapporterade NA om Amireh Alirezaei och hennes 19-åriga dotter Zeinab Zavvar från Fellingsbro som nekas asyl i Sverige. För fyra år sedan flydde de från Iran till Sverige efter att Amireh anklagades för otrohet och dömts till döden. Men varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen har trott på deras berättelse och nekat dem asyl. Under sin tid i Sverige har de dessutom konverterat från islam till kristendomen, något som i Iran också kan leda till dödsstraff.

I morgon väntas planet tillbaka till Iran lyfta från Landvetter. Kvinnornas advokat, Per Gisslén, hoppas nu på att Europadomstolen ska göra en annan bedömning än de svenska myndigheterna.

- Tanken är att beslutet ska verkställas, och planet lyfter klockan 14 imorgon. Migrationsdomstolen har avslagit vår begäran om ny prövning. Det vi hoppas på nu är Europadomstolen. Jag har begärt att få ett snabbt besked.

Migrationsdomstolen vidhåller att de fattat ett korrekt beslut.

- Jag hoppas att Europadomstolen är mer mänskliga än de svenska myndigheterna. Det är vårt sista halmstrå, säger Per Gisslén.

- Jag hoppas att de förstår att det är en stark hotbild mot kvinnorna i Iran, och att de kommer att lyssna på församlingen och på människor runt omkring.

Även om planet skulle lyfta imorgon menar Per Gisslén att kampen att få tillbaka Amireh Alirezaei och Zeinab Zavvar till Sverige inte är över.

- Vi får titta på vilka möjligheter det finns för att de ska kunna komma tillbaka och leva och vistas i det här landet, säger han.

- De är rädda för vad som kommer att hända, men också väldigt tacksamma för allt det stöd de får från alla som engagerar sig i kampen för att de ska kunna stanna, säger Per Gisslén.