Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är viktigt att betala för resan

”Jag vill göra rätt för mig!”

Det var vad en dam från Degerfors sa till mig när jag pratade med henne om hur hon ska köpa biljett nu när bussarnas framdörrar är stängda. Som regionråd med ansvar för bland annat kollektivtrafiken i Örebro län gladde det mig att höra.

Vår vardag har ju förändrats stort och så även för kollektivtrafiken. Vi är både många färre som åker, samtidigt har regionen ett uppdrag att köra så mycket kollektivtrafik som det bara är möjligt, så att det inte blir för trångt på bussarna. Men inom stadstrafiken i Örebro blev vi tvungna att införa sommartidtabell redan efter påsk pga sjukskrivna förare. Extra bussar har körts och fler kommer köra på de sträckor där många åker. Chaufförerna avgör när en buss är ”full” då det ännu inte finns några nationella riktlinjer. Så där har du och jag ett stort ansvar att undvika åka i rusningstrafik om vi kan, avstå från onödiga resor, speciellt om vi är i riskgrupp och eller är 70 plus, samt stanna hemma om vi är sjuka. Att vi ofta ska tvätta händerna tror jag vi alla nu förstått.

Som bussresenär måste du kunna uppvisa en giltig biljett, även om du inte kan köpa en sådan av våra bussförare just nu, då dörrarna är stängda för att minska deras oro för att bli smittade.

Att vi gör ”rätt för oss” kommer fler kontrollanter än tidigare att hjälpa Länstrafiken med och bussvärdar kommer finnas på plats därifrån många reser.

Som tur är finns bra alternativ för oss att betala för resan, vilket vi nu måste göra innan vi stiger ombord, vilket jag hoppas och tror flesta av oss verkligen vill göra. Du kan till exempel köpa en enkelbiljett i Länstrafikens app eller hos en av de återförsäljare som du hittar genom en sökning på webbplatsen lanstrafiken.se. Där kan du också köpa periodbiljetter som gäller i 24 timmar liksom biljetter som gäller i 7 eller 31 dagar. Personligen har jag valt en årsbiljett, som jag betalar via autogiro 10 av årets 12 månader. Att vi gör ”rätt för oss” kommer fler kontrollanter än tidigare att hjälpa Länstrafiken med och bussvärdar kommer finnas på plats därifrån många reser. Snart kommer även biljettmaskinen i Örebros stadstrafik att ha flyttats bak i bussen.

Varför jag skriver om detta självklara att vi ska betala när vi reser, beror på att Länstrafiken sett en markant nedgång i betalningsviljan hos oss resenärer, vilket slår hårt mot ekonomin. För det är ju trots allt så att de pengar vi betalar för att resa i dag ska finansiera morgondagens busstrafik. Den trafik som minskar trängseln i våra städer och förbättrar miljön för oss alla. Där spelar du och jag en stor roll.

Nina Höijer

Socialdemokraterna, ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel