Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är viktigt att få prova en "vanlig" arbetsplats för att komma ut på arbetsmarknaden

Svar till Sven-Peter Sörenssons debattreplik ”Sysselsättning är inte jobb, Pia Delin” i NA den 4 januari.

Annons

I min artikel säger jag ingenting om att jag anser att personer med funktionsnedsättning ska utnyttjas. Då har Sven-Peter uppfattat artikeln alldeles felaktigt. Jag säger att de personer, som vill och kan, med hänsyn till sin funktionsnedsättning, ska kunna erhålla annan sysselsättning utanför den kommunala eller privata dagliga verksamheten.

För det första gäller det den som är intresserad att få prova på och se om det verkligen är en arbetsuppgift som passar denne. Om detta fungerar bra ska det naturligtvis resultera till en tillsvidare anställning med lön enligt kollektivavtal. Det gäller också att hitta en lämplig arbetsgivare vilket inte alltid är så lätt. Daglig verksamhet samarbetar också med Stiftelsen Activa när någon inskriven har svårt att få tag i en arbetsgivare men vill ut på den reguljära arbetsmarknaden.

Eftersom den offentliga sektorn är sämst på att anställa personer med funktionsnedsättning så skulle det vara bra om Örebro kommun kunde inrätta tjänster som service-assistenter inom äldreomsorgen. Ett arbete som skulle passa flera av dem som nu gått denna utbildning.

Många funktionsnedsatta inom den dagliga verksamheten har tyvärr inte denna möjlighet utan måste bli kvar inom denna skyddade miljö vilket är mycket viktigt för dem.

Att få komma ut och prova på att arbeta på en ”vanlig” arbetsplats är för de flesta den enda möjligheten att få ut en fot på reguljära arbetsmarknaden. Det gäller personer som självständigt kan utföra arbetsutgifter. Som inte behöver handledare vid sin sida hela dagarna.

Många funktionsnedsatta inom den dagliga verksamheten har tyvärr inte denna möjlighet utan måste bli kvar inom denna skyddade miljö vilket är mycket viktigt för dem. Utan denna verksamhet, som är frivillig, får de i alla fall möjlighet att komma hemifrån och träffa andra samt utföra det som de tycker är roligt.

Pia Delin

Liberalerna, ambassadör Funktionella Liberaler i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons