Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är viktigt med en fungerande Barn- och ungdomspsykiatri

Annons

Replik

Vi, skolpsykologer i länets kommuner, ställer oss bakom våra kollegors debattartikel den 2 februari om situationen inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Vi ser allvarligt på att hundratals barn står i kö för behandling. Psykisk sjukdom och obehandlade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar utgör en risk för ett misslyckat lärande i skolan. Ett misslyckat lärande i skolan kan också öka riskerna för psykisk sjukdom. Därför är det viktigt att var och en får arbeta med sitt uppdrag.

Vi hoppas att Region Örebro län lyssnar på professionerna i sin egen verksamhet.

Som skolpsykologer arbetar vi enligt skollagen (2 kap, 25 §) främst främjande och förebyggande. Vi behandlar inte elever, utan främst deras lärandemiljö för att öka möjligheten till framgångar och minska riskerna för misslyckande. Vi hjälper till att utveckla hur skolan anpassningar sig till barn med olika behov. När vi skriver en remiss till BUP vet vi en hel del om eleven och möjligheterna att anpassa i skolan. De frågor som vi då ställer till BUP kräver psykiatrins specifika och uppdaterade kompetenser.

När BUP eller andra samarbetspartners kring barnens bästa inte fungerar fullt ut, riskerar skolorna få arbeta åtgärdande, istället för att fokusera på vårt främjande och förebyggande uppdrag. Den ökning av inflöde som skett till BUP under de senaste tio åren kräver resurser och kompetensförsörjning. Vi hoppas att Region Örebro län lyssnar på professionerna i sin egen verksamhet.

Skolpsykologer i länets kommuner. Leg psykologer i Örebro kommun Lilian Berggren, Maria Hjälm, Helena Hallonqvist, Michael Horvath Dahlman, Emma Kleviam, Soile Leino, Annika Palmblad, Martin Stackelberg. Leg psykologer i Karlskoga kommun Mona Gullberg, Ulrica Hallafors och Sofi Westin. Leg psykologer i Lindesbergs kommun Magnus Arlemon, Teodor Ek, Christian Kokvik, Lina Ringnander, Loo Sahlin. Leg psykologer i Hallsbergs kommun Olov Hansson, Madelene Wistrand. Leg psykolog i Degerfors kommun Gustav Eklund. Leg Psykolog i Nora kommun Linda Sandberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel