Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det bästa för de nyfödda barnen vore om Örebro län bara hade en förlossningsenhet

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Vi har under senare tid följt den debatt i NA som pågått angående förlossningen i Karlskoga och som tog sin start i ett inlägg skrivet av läkarna på Kvinnokliniken USÖ utifrån att de står inför en svår bemanningssituation. Vi förstår att antalet förlossningsenheter i länet är ett politiskt beslut men under den uppkomna situationen vill vi som är barnläkare och specialister på nyfödda barn klargöra vår åsikt: Det finns minst en ytterligare viktig aspekt i den här frågan som behöver belysas, nämligen det nyfödda barnet och dess rätt till jämlik vård.

Redan i Maj 2018 tog specialitetsrådet i barnsjukvård i Uppsala-Örebro regionen ställning och skrev en skrift till samverkansnämnden där man anser att förlossning på sjukhus utan neonatalavdelning inte är jämlik vård och därför inte bör förekomma inom Uppsala-Örebro regionen. Denna skrift skrevs under av samtliga verksamhetschefer i barnmedicin från de sju landsting/regioner som ingår i Uppsala-Örebro regionen. Det finns alltså en bred samsyn bland regionens barnkliniker att förlossningsvård utan neonatalavdelning inte bör bedrivas.

Även en lågriskförlossning kan snabbt ändra förlopp och bli akut barnet kan då i värsta fall födas med oväntad syrebrist.

Skälet till detta är mycket enkelt, ingen vet hur en förlossning kommer att avslutas. Även en lågriskförlossning kan snabbt ändra förlopp och bli akut barnet kan då i värsta fall födas med oväntad syrebrist. Risken att ett barn föds med oväntad och svår syrebrist brukar räknas till ett fall på hundra och i ett till två fall per tusen är syrebristen omedelbart livshotande. För att barnen snabbt ska få ett adekvat omhändertagande med bästa möjliga vård bör det därför finnas neonatalavdelning med barnläkare och specialtränad neonatalpersonal på samma sjukhus som förlossningsenheten. Så är det inte organiserat i vårt län i dag, barnläkare och neonatalavdelning finns endast på USÖ och de svårt sjuka barnen i Karlskoga måste därför transporteras akut med ambulans till USÖ.

Örebro län kan dock inte räknas till denna kategori då samtliga kommuner i länet ligger mindre än 10 mil från USÖ.

Både vi och specialitetsrådet förstår att det kan finnas glesbygdsregioner i vårt land där en mindre förlossningsenhet utan barnklinik kan rättfärdigas utifrån geografiska skäl. Örebro län kan dock inte räknas till denna kategori då samtliga kommuner i länet ligger mindre än 10 mil från USÖ. I Uppsala-Örebro regionen finns dessutom två glesbygdsområden, Dalarna och Värmland som klarar av sin förlossningsverksamhet med mycket goda resultat trots att man endast har en förlossningsenhet per län som hanterar avstånd på upp till 25 mil.

Vi vill avsluta med att vi inte har någon kritik att framföra mot den mycket kompetenta personal som arbetar på kvinnokliniken och narkosen I Karlskoga. De sköter sina uppgifter utifrån de förutsättningar som finns, men de arbetar inte i ett system som är uppbyggt utifrån det sjuka barnets behov och det anser vi att man skall göra i modern förlossningsvård.

Miriam Pettersson

Eleni Evagelidou

Erik Stenninger

Shalan Fadl

Elzbieta Jakuszewska

Aldona Gabrielaitiene

Anna Olivecrona

Andreas Ohlin

Samtliga barnläkare och neonatologer tjänstgörande på nyföddhetsavdelningen på Barn- och ungdomskliniken USÖ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel